Чесънът не само подправка, но и лек

Чесън

Не съществува друга подправка с такава пикантна острота, която да овкусява храната ни и да придава аромат на ястията, както чесънът. Най-често консумираната част от това растение е подземната складираща структура, известна още като глава. Една чеснова глава се състои от дузина скилидки. Всяка скилидка образува една-единствена листна форма. Луковицата на чесъна има разностранно лечебно действие – противоалергично и бактерицидно.

Етеричното масло подпомага развитието на нормалната чревна флора и понижава артериалното кръвно налягане при хипертония. Чесънът допринася функцията на периферните съдове и разширява коронарните такива.

Чесън

Как се отглежда чесън:

Чесънът се отнася към подсемейство Лукови, а в него влизат червен и бял лук, див лук и праз лук. Расте в топлите страни и на умерен климат. Луковицата на чесъна се оформя в земята, а след това от нея израстват навън зелени стъбла, които стават за ядене. На върха на перата има чашка, в която се съдържат семена. Те се развиват там и когато са напълно узрели се разтварят и посипват по земята. Перата на чесънът поместват цялата енергия от растението и я отвеждат в земята. Всяка луковица се състои от десетки, които се наричат скилидки. Такива са покрити с многослойна розова, бяла или виолетова твърда кожеста обвивка.

чесън

Как се приготвя чесън:

Сушеният чесън е най-популярната форма на това растение. Той се използва масово в кулинарията. Луковиците му се сушат на слънце и се продават поотделно или на връзки или в сплетени.

Пресен чесън – има по-лек вкус от сушения. Луковиците му винаги се вземат от беритбата за сезона. Този лук не се суши на слънце и трябва да се употребява до няколко дни след беритбата.

Пушен чесън – има привкус на дим и златист цвят.

Чеснови стръкове – това са изрязаните пера от върховете на луковицата.

Черен чесън – получава се от ферментацията на скилидките чесън, в резултат, от което се получава сладко-пиперлив вкус. Черният чесън наподобява сушени плодове и масово се използва в азиатската кулинария.

Зехтинът с чесън – използва се за пържене и като подправка за салати.

Чеснова сол – прави се смес от настърган чесън и една супена лъжица сол.

Чесново масло – получава се със смесване на меко масло със счукан чесън или зелена подправка, каквато е магданозът.

Как се използва чесън при печене:

Пресните, сушени и пушени скилидки чесън могат да се намачкат с преса или да се нарежат на ситно и да се добавят към плънките на солени печива за солени пайове или хлебно тесто. Запеченият на фурна чесън има вкус на сладки ядки. За целта от луковицата се махат най-външните люспи, напръскват се със зехтин и се завиват във фолио за печене във фурна. Пече се 20-30 минути на средна температура и се оставят да изстинат, след това само с натиск се изваждат меките скилидки от обвивката.