Есенни вируси

вируси

Есента е сезонът, в който започват да ни атакуват есенни вируси. Най-често срещаните са грипният вирус, аденовирусите, парагрипните вируси, респираторно-синциатиаления вирус, аденовирусите, риновирусите, реовируси и коронавируси.

Всички горецитирани вируси, с изключение на грипа са причинители на острите респираторни заболявания или така наречените настинки.

Всички ние или поне по-голяма част от населението е бил засяган от настинка. Това са състояния, които най-често се проявяват в началото на есенно-зимния сезон.

Как да се предпазим от грип:

Топли дрехи, чайове и горещи вани с етерични масла, помагат в началото на заразяване и настинки. Ако обаче става дума за вирус, нещата са по-различни. Най-често за грипна епидемия се говори, когато такава се предава по въздуха. В тези случаи се изисква карантинен период – грип инкубационен период.

Симптоми на грип и есенни вируси:

Симптомите на острите респиратони заболявания (ОРЗ) както подсказва и тяхното име образуват катарален синдром, т.е. остро възпаление на дихателните пътища.

вируси

Симптомите на настинка са най-често общо неразположение, запушен нос, хрема, леко завишена температура, болки в мускулите, липса на апетит и т.н. Обикновено лечението на настинките е според проявилите се симптоми. Например хремата лекуваме с капки за нос, температурата с антипиретици (парацетамол и др.) и т.н.

Какво да пием при грип

Грипът е по-сериозното заболяване, за което обикновено се налага и по-сериозно лечение. Той обикновено започва внезапно и може да включва следните симптоми: треска, главоболие и гадене, суха кашлица, болки и зачервяване на гърлото, запушен нос, болки в мускули, висока температура.

Както се вижда някои от симптомите на грипа се дублират с тези на острите респираторни заболявания. Това е причината може би голяма част от хората да бъркат тези две болестни състояния. Разликата се състои в това, че при грипа симптомите са по-силно изразени, по-продължителни и често нелекувани. Грипът води до много сериозни усложнения.

Профилактика и лечение на вируси

Не са редки и смъртни случаи при хора с нелекуван грип. Именно това е и причината да се налага профилактика с помощта, на която можем да избегнем заразата с есени вируси по-конкретно с грипния вирус. Профилактиката, включва своевременно (т.е. преди настъпването на грипна епидемия) профилактика и някои противогрипни препарати.

Ваксина за грип е част от профилактиката и е особено препоръчителна за лица с хроничен бронхит, емфизем, астма, бронхиектазии, муковисцидоза и белодробна туберкулоза, сърдечна недостатъчност, сърдечни пороци, хронични бъбречни заболявания, диабет, за лица с намален имунитет, при деца и възрастни хора.