Ефектът на Барнум

Ефект Барнум

Съвпадения, пророчества, гадаене, астрология и психология, Ефектът на Барнум! Всички те се преплитат в едно цяло, за да представят закономерностите, които съществуват и да обяснят, какво точно е Ефектът на Барнум.

И ако за едни хора между дневния хороскоп и ежедневните им случки има неща, които съвпадат…То много пъти, тези хора, дори не си задават въпроси, на какво се дължат тези твърдения и как точно на тях им се случва. Сякаш хороскопът е писан именно за тях.

И тук навлизаме в едни други води – Ефектът на Барнум!

Той представлява явление на психологическа основа. Според неговата формулировка се счита за вярно, че всеки човек е склонен да приеме, както общите, така и банални открития и твърдения за собствената си личност. В случай, че те му бъдат представени като непозната Вселена и низ от явления.

Независимо, какви професии имаме, колко интелигентни сме, какви нрави, социален статус и обичай имаме, всеки от нас е склонен да вярва на едни или други неща. Много от тях научно, нямат своето обяснение.

Психолози от цял свят се занимават вече години наред с ефекта на Барнум. Оказва се, че още в 1948 г. психолог на име Бертман Форер поставил на своите студенти тест.

В него целта му била да види различията и индивидуалностите на всеки от тях. На база петобалната система, той оценил всичките студенти с една и съща оценка, която била 4,26. Така в характеристиката им отбелязал едни и същи неща.

Когато установили, че всички участници в теста имат едни и същи изречения, те потърсили отговори. Тогава открили, че изречения от различен Зодиак са свързани в едно цяло. Така всеки от студентите открил, поне едно изречение от характеристиката си, което го накарало да сметне, че е написана изцяло за него. Така се обяснява и Ефектът на Барнум.

Ефектът на Барнум известен днес и като Ефектът на Форер.

Излиза, че тази тактика работи на 100% и заради множеството позитивизъм и плюсове, които се вписват в нея. За разлика от случая, в които ако се пишат негативи, всеки ще отрече, че става дума за него.

Така е и защото повечето хора обичат да им бъде „гъделичкано“ егото. Те харесват да се изтъква за достойнствата им, правейки им постоянни комплименти, а с това критичните изказвания, остават на заден план.

Научни изследвания сочат и, че хороскопите трябва да посочват, различни твърдения.

Принципът, който спазват е – около 5 пъти повече положителни изказвания от отрицателните. Или хороскопът на всеки да звучи приказно, така, че да ти се поиска да е твоят.

И на въпросът:

Защо е измислен Ефектът на Барнум

Специалистите казват, че повечето хора в наши дни изпадат в чести депресии, нервност и кризи. Всичко е в резултат на динамичния живот, който водят и екстремните темпове, с които се развива света.

Това налага под една или друга форма, на човечеството да му се напомня, че е достойно… Че пред него се открива красиво и светло бъдеще и т.н.

Едва ли ако знаем, какво ни очаква в утрешния ден или след 10 години ще ни се иска дори да станем от леглото. Тук: https://www.interpolezno.com/lyubopitni-fakti-ot-sveta-i-u-nas може да научите за някои любопитнифакти около света.

Всичко това намира израз в Ефекта на Барнум, в чието предсказание се долавя доза психотерапия, която в една или друга степен, отслабва страха, тревогата и притесненията.