Червенобузи костенурки – домашни питомци

Червенобуза костенурка

Червенобузи костенурки като домашни питомци

На пръв поглед изглеждат сладки, безобидни и непретенциозни, но това е само привидно – Червенобузи костенурки могат да са домашни любимци!

Реално, червенобузата костенурка си има своите специфични изисквания и ако искрено сте решени да я притежавате у дома, то добре е да им се обръща достатъчно внимание, грижа, средства и време.

Добре е да са на лице и достатъчно познания за вида й, защото често невежеството на собственика причинява непоправими щети.

Червенобузите костенурки се нареждат сред домашните любимци, които атрактивно красят дома.

Те екзотично се превръщат в част от него и членове на домакинството привикват към тях, като част от дома. Ето и характеристиката на червенобузата костенурка:

Кое е характерно за червенобузата костенурка

Родината на червенобузата костенурка е Северна Америка. Преди 3 годишна възраст, представителите на мъжки и женски пол едва се различават по видими белези. След това мъжката червенобуза костенурка запазва зеления си цвят, но остава малка на размери, има дебела и дълга опашка. Ноктите на задните крачета са по-дълги при мъжкарите и им служат в предбрачния период, когато мъжката червенобуза костенурка гъделичка женската по бузите. В естествена среда този представител на земноводни спи зимен сън, но отглеждан в изкуствена среда това рядко се случва. Почивка може да се осигури и на по-тъмно и хладно студено място. При правилно отглеждане Червенобузата костенурка може да достигне 30 см и да живее дълги години, продавайки стопанина с присъствието си.

Как да отглеждаме червенобуза костенурка

Когато костенурчето е малко за него е достатъчен съд или аквариум с размери на ваничка. С нарастване големината на питомеца и съда, в който живее трябва да се подменя. За малката костенурка са нужни 5 литра съд, а за големите това не е достатъчно. Когато е малко костенурчето трябва да живее в защитен съд, най-подходящ е покрития с мрежа. Трябва да се внимава, както с температурата, при която се отглежда червенобузата костенурка, така и с външни фактори и опасности. Всяко заболяване при костенурките е тежко, трудно и в много от случаите приключва с фатален край.

Как да храним червенобузи костенурки

Костенурките, както и червенобузите обичат разнообразната храна. До две годишна възраст за костенурката от значение е приема на жива храна – пеперуди, червейчета, комарчета. Месото се избягва. Колкото повече напредва във възрастта костенурката, толкова повече трябва да се увеличава зелената храна – зеле, блатна леща, маруля и др. Възрастната костенурка се нуждае по-малко от храна и по-рядко се храни от младата костенурка.

С какво трябва да внимаваме в отглеждане на червенобуза костенурка

Този вид не обича лишаване от суша или храненето извън водата. Две мъжки костенурки не бива да живеят на едно място, а храната им винаги трябва да е балансирана и разнообразна. Допълнителни витамини и минерали се дават на тези домашни любимци, но в умерени дози. Водата е, която живеят трябва винаги да е чиста. Когато по черупката на костенурката залепнат водорасли не бива да се стърже с четка или друг груб предмет, както и не бива да и се бели обвивката. При съмнения за заболяване по домашния любимец винаги трябва да се търси специализирана помощ. Желателно е за костенурка, домашен любимец да се избират семпли аквариуми и по-безопасни, вместо прекалено атрактивни и пълни с предмети – палми, островчета и т.н.