Хранене на детето – как да се справим

ключът към правилно хранене за децата

Всеки родител изпитва затруднения, когато малчуганът отказва хранене. Това е нормално, но когато случаите зачестят и самото хранене на детето се превърне в тегобило, изпадаме в „шаш и паника“.

Ако до вчера и вашето дете си хапваше кашичките, а днес не иска дори да ги опита, то съществуват известни техники да се справите с проблема.

Преди това установете причините, кое е повлияло над обичайното до вчера хранене на детето и се научете как да се справяте по-лесно!

Хранене на детето и техники, когато детето капризничи на масата:

  1. Открива себе си – детето ви обича да се катери, да тича, да изпробва нови игри и методи. Така открива света. Сега обаче, за разлика от довчерашното „аз“ детето ви повтаря непрестанно „не“. Нека това не е причина да се изнервяте, това, че малчугана отхвърля с опозиция храната, която му предлагате не означава, че непременно не я харесва. Детето понякога се забавлява с това, че задържа вниманието ви към себе си опитвайки се да се прави на важен. Пък и дори да пропусне едно хранене, това не значи, нито, че ще се разболее, нито, че ще отслабне. Децата имат двойно повече енергия от възрастните и опасността за кратко не е така голяма.
  2. Страхува се от непознатото – възрастта между 2-7 годинки при детето е изключително важна, защото тогава то открива света, а непознатото често е повод за уплаха. Когато трябва да се адаптира на ново място, посещенията в детската градина са изцяло нова среда за детето, тогава то търси нещо познато, към което да се залови, а храната е едно от тях. Това обяснява и отказа му да опита, каквато и да е непозната храна. Това явление е известно още като хранителна нео фобия или известно още като страх от отравяне. Консерватизма обаче постепенно намалява с времето и с порастването му сами ще се уверите, че не е било нужно да драматизирате, чак толкова.
  3. Прехода във възрастта – много родители дори за изпитали разликата, когато до вчера малкото дете капризничеше на масата, а от както влезе в пубертета сякаш би изяло „целия свят“. Това също е обичайно и оправдателно. По време на тийнейджърската възраст детето преминава през нов етап от живота си. Тогава в него бушуват хормоните и в голяма част случаите апетита е в резултат на тях.
  4. Развива хранителните усещания – с развитието на детето вкусовата гама става все по-разнообразна. Когато детето не иска да довърши вечерята си може наистина да не изпитва глад. Като цяло вкусовите сензори са заложени от самото раждане, а с това се обясняват и различията в предпочитанията. При децата храната е свързана с емоции. Ето, например и у нас самите е заложен инстинкта да намразим дадена храна. Така е и при децата, когато са болни и ядат дадена храна има голяма вероятност след време напълно да откажат да я ядат. Често децата избират и богатата на въглехидрати храна несъзнателно. Тя от своя страна им дава нужната енергия и с малка доза се засищат. В това няма нищо лошо, дори в този етап от растежа им храната богата на калории е най-полезна за тях.
  5. Има индивидуални предпочитания – в последно време фиксираните менюта станаха все по масово налагани, за правилно и здравословно хранене на малките. Това не е съвсем правилно, защото, както всеки човек е индивидуален, така и нуждите ни не са еднакви. У всеки е заложен инстинкта за подбор на правилното и нужното му. Въпреки, че е дете, то само определя хранителните си изисквания, но това трябва да става и под надзора на родителя. Не на последно място от значение е и контакта и общуването му с други хора на масата. От тях то научава много нови неща и се изгражда като личност.