Дентални заболявания, орална кандидза и импланти – методи за възстановяване

Усмивката на човек е онова, което прави най-силно впечатление още при пръв контакт. Не е за подценяване това, на какво ниво се намира зъбният ни статус. Статистиките сочат стряскащи факти, че много млади хора в наши дни не полагат нужното старание, за да поддържат красотата на усмивката си.

Усмивката ни има нужда от грижа, а за да постигнем желаната красота, здрав зъбен статус и да печелим симпатиите на отсреща стоящия в дискусия, е добре да сме на „ти“ с някои заболявания и с поставянето на дентални импланти.

Advertisements

Едно такова заболяване се нарича – орална кандидоза. Това е медицинското наименование, а от обикновения човек тя често е наричана млечница. Представлява заболяване на лигавицата на устата и се провокира от гъбична инфекция.

Бактерията, виновна за това заболяване е гъбична кандида албиканс, известна и с латинското наречие Candida Albicans. Тази бактерия е постоянен обитател на устата на всеки човек, но, когато й бъде предоставена благоприятна среда може да се размножи до такава степен, че да причини заболяване наречено кандидоза.

Главни причини за възникване на орална кандидоза:

Най-силно влияние оказва сривът в имунната система;

Понякога продължителна терапия с лечение на антибиотици може да е главна причина за размножаване на бактерията;

Кортикостероидите могат да задълбаят заболяването орална кандидоза;

Заболяване като диабет, също може да е един от причинителите на гъбички в устата;

Лошата хигиена на устната кухина и неподдържаните зъбни протези са сред главните манипулатори за кандида албиканис;

Най-рискова група от развиване на орална кандидоза са новородените подложени на изкуствено хранене или недоносени бебета.

Оралната кандидоза не е заболяване, което може да наложи поставянето на дентални импланти, но може да отключи други по-сериозни заболявания по венци и зъби. Затова и лечението й е належащо.

Как се проявява кандидозата:

Заболяването започва с парене и сухота в устната кухина. Започва по езика и се изразява в бели и до бледи розови зачервявания, подуване на лигавицата и по бузи, небце, език и венци. Много пъти гъбичната инфекция се разпространява и извън устната кухина, главно по ъглите на устата. Образува сцепения на кожата, които са силно болезнени.

Как да процедираме със стари зъбни протези:

Най-опасно може да бъде разпространението на орална кандидоза от стари зъбни протези. Поради неправилно и нередовно почистване на последните, гъбичките се разпространяват много бързо. За избавяне от гъбичната инфекция по протезите е нужно изваряване или гипсова отливка от зъботехник. По този начин те се стерилизират и опасността отминава. За правилна грижа и поддръжка на зъбните протези е нужно вечер да се поставят в дезинфекционен разтвор. Специалната вода не позволява гъбичките да колонизират и да размножат бактерията.

Как да отстраним орална кандидоза:

За лечение на орална кандидоза трябва да бъде отстранен причинителя – антибиотици, кортикостероиди, зъбни протези;

Самолечение не се препоръчва, защото, както всяка гъбична инфекция, така и орална кандидоза може да предизвика по-големи поражения, съпроводени от остри болки;

Лечението протича под строг контрол, защото инфекцията, често рецидивира;

Гъбичката кандида албиканс обитава постоянно устата, а това налага постоянна и отлична хигиена.

Цялостната грижа за устната кухина, зъби, венци, език е от изключително значение не единствено заради добрия вид на усмивката, но и за цялостното здраве и комфорт. Дори поставянето на дентални импланти е свързано с постоянна и редовна хигиена.