Дъщеря ви вече има приятел – ето и някои съвети

дъщеря ви вече има приятел

Не малко са родителите, които се притесняват от мисълта, че 15 годишната им дъщеря за пръв път се появява с приятел пред тях. Разбира се реакцията си е основателна и има своите аргументи.

Често мотив за мисълта, че никой не е добър достатъчно за детето им е най-оправдателно. Всеки родител смята така.

Най-често острата и рязка реакция е от страна на бащата, който е ревнив, спрямо дъщеря си. Той сам вижда, че довчерашното малко момиченце, което водеше за ръчичка и което така мило го гушкаше, седнало на коляното му вече е малка млада дама, а това кара сърцето му да се свива.

Реакцията на майката се състои в това, че те ревнуват по-силно синовете си, съображенията им са сходни с тези в отношенията бащи-дъщери. Това обаче не значи, че майките приемат по тихомълком връзките на дъщерите си.

Как трябва да се реагира и има ли правилен подход в случаи, че дъщеря ни си има вече приятел?!

На този въпрос подбрахме 4 главни момента и съвети, по които може всеки да се ръководи:

  1. Осъзнаването, че дъщеря ви е вече на 15 години и не е дете е факт, който напира не само видимо. Много от момичетата започват връзки още на 13 години, други от тях се заглеждат по момчета и то по-големите. През последните две десетилетия дори много от момичетата започват полов живот между 15-16 годишна възраст, не са малко и случаите, в които това става и по-рано. Фактът, че дъщеря ви вече има свой приятел не е нито аморален, нито ненормален.
  2. Покажете й, че гласувате доверие. Ако вие сте майка на момиче на 15, говорете с него, нека тя ви приеме като приятел и да споделя с вас като жена с жена. Може да разкажете, как е било и при вас, с вашият първи приятел. Намерете начин, време и повод, да разкажете това, което искате на дъщеря си и проумейте, че човек се учи от своя опит и този на родителите и околните.
  3. Дръжте се непринудено. Поканете ги на гости заедно. Може дори приятелят на дъщеря ви да е свестен и да ви допадне да са заедно.
  4. Не прекалявайте с нищо и не пропускайте факта, че прекалената строгост и консерватизъм могат да накарат детето ви да се крие, лъже и да спре да споделя. Дори нещата да не са ви присърце, опитайте се да се покажете като модерен родител, а сами ще се уверите, че „всяко чудо е за три дни“.