Брак по любов или по сметка – първа част

Брак по любов или по сметка

Семейните терапевти са на мнение, че брак по сметка, колкото и скандално да звучи може да има и да е щастлив, затова и може да се причисли към брак по любов. Всичко е свързано с целите на двамата партньори и характерите им.

В прагматичния технологичен век, в който днес живеем, често брак по любов или брак по сметка е поредната законна стъпка, която не малко хора правят.

Кой сключва брак по любов и кой по сметка?

Прибавяйки нестабилното бъдеще и икономичното положение и емоционалното напрежение във всекидневието, привържениците на свиване на любовно гнездо намаляват сравнително бързо, за разлика от сключилите брак без романтична нагласа.

Обясним е и факта, че с възрастта и предвиждайки, че повечето сключват брак след 30-35 г., кандидатите за брак се основават на успешно партньорство, но без разкъсващи страсти. Не бива да се пренебрегва и факта, че може би тези хора гледат философски на нещата, но не бива да се пренебрегва и статистиката, която показва, че бракове по сметка, често и по-бързо се разтрогват.

Така например във Великобритания се оказва, че 7% от двойките стигат до развод, а 40% са разводите при бракове сключени по любов, когато както казва народа „чавка е изпила мозъка“.

Каквото и да говорят цифрите излиза, че още в Древността, жената винаги е търсела закрила, а във времената на Аристокрацията и царствата, бракове са се сключвали единствено по сметка.

Брак по любов илипо сметка

Какво показват данните от проведени проучвания днес и какво е добре да знаем за брака по сметка, кое е добре да премислим, преди да стигнем до олтара.

Брак по любов или по сметка:

За тези въпроси намерихме отговори в предстоящите две теми:

  1. Брак, но не за пари – може причината за брак да е различна от тази за несметни богатства. Може да бягате от родителска опека или се плашите да не останете сами, може да не искате да слагате край на едно истинско приятелство и разбиране, може да сте открили, човекът, който желаете да е баща на децата ви и т.н. Колкото повече алтернативи, толкова по-добре смятат терапевтите по бракосъчетания.
  2. Любовта е сляпа, но какво правим, ако напълно отсъства – е има го и този момент. Докато я има любовта, поне ще остане магията и спомена, по нещо изживяно, но какво да правим ако те напълно отсъстват. Според психолози и сексолози, когато няма тръпка в една връзка от самото начало, то много малък е шанса тя да оцелее.
  3. Любовта трае само 3 години – и дори да е имало огнена, страстна и разтърсваща любов, тя трае до 3 години. В началото двамата тръгват да търсят щастието навън, докато в един прекрасен момент някой от тях не прецени, че го е намерил и е време да сложи край на този брак. Но това не е единственият случай. Има моменти (и те никак не са малко), в които младежката и луда страст се преражда в зряла любов (за жалост не всеки е способен на нея). Зрялата любов се крие във взаимното доверие, привързаността, топлината на семейното огнище и ласката дори в мълчанието. За такова семейство може да се каже, че изживява истинска любов, а то се съхранява не заради тръпката в леглото (която така и така отдавна си е отишла), а заради всичко останало, което ги сплотява – дом, деца, бизнес, общи интереси, приятели.

Следва продължение…..