Болка в ставите и как да я преодолеем

Болки в ставите

Болки в ставите – кое и как правим и дали е правилно?!

Лятото си отива, а есента все по-осезаемо напомня за себе си и все по-озеаземо усещаме онази тъпа, а понякога по-остра болка в ставите!

И как да не погледнем с тъга и лека носталгия по отминаващият най-хубав сезон от годината, ако с есента идват и куп болежки и неразположения.

Уви, неприятното усещане за болка в ставите е едно от нещата, които всяка трета жена изпитва. Въпреки, че няма радикални начини за лечение на артроза, то често най-изписваните лекарства са противовъзпалителни, антиревамтични средства и всички онези, които притискат болката.

Всъщност потърсихме и други начини за справяне с този проблем и ето, какво е мнението на специалистите, а именно:

Ако човек е постоянен може да се справи с неразположенията в ставите и студеното време, почти да не се отрази на костната му система.

Ето какво още съветват медицинските лица, когато изпитваме болка в стави и мускули:

  • Танците

Танците са най-добрата профилактика срещи болки в ставите през есента. Колкото по-динамични са те, толкова по-малка е вероятност да усетите дискомфорта тази година. Специалистите препоръчват валс за всеки и всяка възраст. Помнете, че движението значи дълъг живот за ставите.

  • Спорт

Плуване, разхождане, каране на колело, работа в градината са само част от ежедневните неща, които могат да ни избавят от проблеми в ставите.

  • Без травми

Всяка една травма днес може да се окаже сериозен проблем в бъдеще и да провокира хронично заболяване. Ето, защо намалете риска и образуването на такива.

  • Храна, която приемаме

Прясно и кисело мляко, сметана, дроб от треска, риба тон, рибни деликатеси са богати на витамин Д, а той намалява дискомфорта в ставите.

  • Ролята на плодовете и зеленчуците

Включете в ежедневния прием повече плодове, зеленчуци, сушени такива, ядки, мед и орехи. Зехтинът също допринася за комфорта на ставите.

  • Наднорменото тегло

Не принуждавайте ставите да носят прекалено голямо тегло. Ако имате излишни килограми, свалете от тях, чрез разумно хранене и спорт.

  • Комфортът на обувката

Удобната кожена обувка, оказва много голямо значение за комфорта или дискомфорта на ставите.

Ето, защо специалистите ортопеди съветват да се избягват обувки с прекалено голям ток. Добре е да се избират предимно такива от естествени материи, които да не ограничават движенията на ставите.