9 виновници за лятна умора

преумора

Сутрин си като „смазана“ на леглото, а умора сякаш е превзела всяка клетчица от тялото ти. Вместо да се протегнеш и енергично да скочиш към банята ти избираш 5 минутната дрямка. Тя, обаче ти крой лоша шега и се успиваш за работа. И така всеки ден.

Нещастния вид се трупа не само на тялото, но и на визията и сиянието на кожата ти и факта, че си лягаш с „кокошките“ не ти е от полза.

Ако всичко това ти е до болка познато и все още не си открила начин да се справиш с положението умора.

Предлагаме ти да узнаеш 9-те причини за лятното неразположение и изхода от неприятната умора:

  1. Продължителен стрес – най-големият виновник за женските страдания е стресът. Опитай се да спазваш програма за по-здравословен начин на живот, но ако и тя не помогне до 8 седмици, много вероятно е причината да се крие в друго по-сериозно нещо. Тогава трябва да посетиш лекар.
  2. Липса на течности – за липсата на вода в организма са изписани цели томове, ето, защо няма да говорим, колко важна е тя, а съветът е сутрин на ставане да изпиваш една чаша вода, на обяд още две, след обед още две и с вечерята още толкова. По този начин ще си набавиш всичко необходимо за организма от водния запас.
  3. Липса на физическа активност – упражненията за тяло помагат на организма да преработва глюкозата и да доставя кислород до всяка клетка на тялото. Освен това с потта човек отделя натрупаните свободни радикали в организма и се пречиства от само себе си. Така, че ти избираш дали да продължиш със заседналия начин на живот или да потичаш на зазоряване.
  4. Глезене с излежаванията в леглото – забрави за сутрешното „още 5 минутки“. Вечер лягай след вана ароматни масла. Това ще допринесе спокойствието на съня ти и ще те дари с тонус за новия ден.
  5. Алкохолът преди лягане – специалистите са единодушни, че 3 и повече питиета, не само рушат съня, но и вредят на тонуса. Замести питието преди сън с чаша мляко или ябълков сок от прясно изцедени плодове.
  6. Липса на светлина – всички знаем, че естествената светлина е най-големият доставчик на витамин Д. Прекарвай 20 минути дневно на утринното слънце и на открито, а в силните часове на деня слагай защитни кремове. Набави си допълнителен Б комплекс от витамини и фолиева киселина, като хранителна добавка.
  7. Мързелива функция на черния дроб – този орган е пречиствателна станция и той те избавя от токсините в тялото. В случай, че изпитваш ежедневно главоболие, то черният ти дроб не функционира правилно и е време да посетиш лекар.
  8. Неправилна стойка по време на работа – прегърбването на работното място е само една от причините да усещаш тялото си сковано. Добре е да запишеш йога или друг вид източно изкуство, може и танци. Така поне 3 пъти седмично ще си осигуриш правилни движения и ще „култивираш“ поведение на правилната поза.
  9. Преумора в очите – монитора на компютъра, климатика и прекаленото взиране без мигане изтощават очите. Специалистите съветват на всеки 15 минути да се поглежда в страни към зелена площ или да се правят кратки упражнения с очите.