8 забележителни места за лятната почивка в планината

лятна почивка в планина

Търсите Вашата лятна почивка в планината поради десетки причини, а сега представете си място, което предлага една огромна чаша пълна с любимите ви напитки. Допуснете, че виртуалната чаша съдържа лек за душа, наслада за сетивата, хармония и спокойствие за тялото.

Ако сте избрали да летувате по зелени, сенчести и прохладни места, далеч от летните горещини и смога на големия град, то Родопи планина ще предложи точно тази „чаша с коктейл“, от която имате нужда.

Какво да видим по време на почивка в планината:

В Рило-родопския масив има множество градове, селца, по-големи и по-малки населени места, планински курорти, които могат да задминат очакванията и на най-капризния турист.

Сред местата за посещение и разглеждане избрахме да насочим вниманието ви към:

  • Доспат прочут и с втория по големина язовир Доспат. Други такива са Батак, Сърница, Въча. Местността на Доспат предразполага за лов, риболов, пикници, еко туризъм и много забавления сред природата.
  • Момчиловци се разполага в долината на Средни Родопи. Освен нощувки в този край, госта може да посети и разгледа крепост „Момчил юнак“, където се съхраняват съкровища от бронзовата епоха. Недалеч (само на 13 км) от градчето е курорт Пампорово.
  • Планинският курорт Пампорово е един от трите най-популярни зимни планински курорта в страната. На него се намира и връх „Снежанка“, със своите 1650 м.
  • Огняново е прочут из България с местността Крайселско богата на 7 извора за лечение на различни заболявания. Около града се намират руините на град Никополис.
  • Смолян известен със Смолянските езера, Смолянският водопад на река Крива и пещерата Улцата. Почивка в Смолян предлага и посещение в планетариума на България.
  • Триград с множество туристически еко пътеки, Чаирските езера и Ягодинската пещера.
  • Цигов чарк е друг планински курорт в Западни Родопи, предлагащ отмора и почивки, ски писти, борова гора, язовир и зелени ливади. Всичко това е идеална предпоставка за риболов, лов, ски и сноуборд, катерене и туризъм.
  • Чепеларе, Широка лъка и село Ягодина също не са за изпускане при почивка в Родопите. Офертите за летния сезон нямат край.

лятна почивка в планината