9 научни факти за сексуалността

научни факти за сексуалността

Темата за сексуалността остава все още тема табу за много хора и въпреки ерудираността на постмодерния човек, оказва се, че щом стане въпрос за тази така „интимна“ област всеки „бяга“.

Въпреки това избрахме отговорите на специалисти, чиято практика, познания и опит показват, че сексуалността не е непроницаема. Ето и някои факти от проведени статистики и изследвания на наука и медицина:

Какво е сексуалността

Специалистите са единодушни, че сексуалността е изключително важна потребност у човека. Много от тях дори дават определение за сексуалността като палитра от емоции, желания, копнежи, фантазии, сънища, чувства, действия, нагони, практика. Всичко това отхвърля единственото първично схващане само за физическо привличане. Сексуалността според психиатри, сексуални терапевти, доктори по медицина и други учени не е единствено биологичен телесен процес нито само психична функция. Те е преплитане на сложни чувства от човешката същност.

Историческа справка

Според стари бележки в XIX в. в западноевропейските култури сексуалността е приемана само за половост между мъже и жени, които създавали поколения. Това мнение е на германски сексолог на име Фолкмар Сигуш, в един от трудовете му „История на сексологията“. В тези години усещанията и желанията са оставяни на заден план. Отново по данни от преди два века става ясно, че западното общество започнало да разграничава двата вида привличане – телесен пол, социалните определения на двата пола и поведенията излизащи от тях, наред с идентичността. В работата си Сигуш стига и до извода, че феминизма и научните открития на клиничните изследвания допринасят за развитието на сексуалното разграничаване. Така се оформя емоционалността, нагонът, половите белези, нуждата от създаване на поколение и т.н. всички те са различни явления в съвременния живот.

Кои фактори повлияват сексуалността

Биологични, физиологични и психологични фактори действат в комплекс над човешката сексуалност. Специалистите дават и ясен пример с жена в климактериум, безработна и с депресия. Тогава не може да се даде обективна оценка, кой фактор оказва най-силно влияние на липсата на желание за секс. Дали това е социалният фактор – безработицата; дали е психологичният фактор – депресията или биологичният фактор – климактериума.

Що е то сексуално разтройство

Специалистите казват, че между сексуална дисфункция, сексуален проблем и сексуално разстройство има голяма разлика. Сексуална дисфункция е когато проблемът е насочен към партньора и е придружен от страдание и дистрес. Сексуално разстройство е когато един проблем е съпроводен с отклонение от нормалната функция, провокира страдание и това води до влошаване на отношенията с партньора.

Още аномалии водещи до дисбаланса в интимната нагласа

Аномалиите са много и строго индивидуални, смятат сексолози и учени. Те могат да се коренят в отношенията между двамата партньори, в толерантността, сексуалността и ролята и за бъдещето на връзката, ценностната система на партньорите, извън сексуалните им отношения и т.н.

Нарушенията на сексуалността водят до понижаване на самочувствието и от там до други състояния – страх, себеотрицание, загуба на социален статус, работа, влошаване на отношенията с околните и т.н. Не са редки случаите на хора страдащи от депресия именно заради влошаване на сексуалните функции.

Що е то хомосексуалност

Това е възможна вариация на сексуална ориентация. От 1974 г. хомосексуалността е отстранена от списъка на психични заболявания от Американска психиатрична асоциация. През 1992 г. тя отпада и от списъците на болестни състояния за класификацията на международно ниво по справка от болестите в Световната здравна организация.

Сексуално разстройство у жените

Статистическите данни сочат, че в световен мащаб жените страдащи от загуба на либидо са 21%. За Европа те са 18%, а в Северна Америка 30%. Следвани са от проблема със сексуалното възбуждане и едва след това от липсата на оргазъм цифрите не са много по-различни За първият проблем те са 16% в световен мащаб, 11% за Европа и 20% за Северна Америка. За вторият проблем в световен план 16%, за Европа са 13%, а за Северна Америка са 15%. Тези данни са от проведени изследвания в 29 страни по света и направена анкета в САЩ.

Как се лекува сексуално разтройство

Хапче за подобен род разстройство не е напълно открито, казват специалистите. Всичко е строго индивидуално в най-голяма степен се повлияват хората, след разговор със специалист. Най-добри резултати се получават, когато в тях участва и партньора.

Какво още показват статистиките

Като заключения от редица изследвания над мъжа и жената, специалистите затвърждават, че липсата на желание, до голяма степен се дължи на свръх сексуализираното общество. Либерализацията и конкретно сексуалната такава водят до идеали, митове, норми. Това обяснява новият облик на постмодерния човек.