5 неща, които не знаем за зелената глина

зелената глина

Зелената глина в България се среща по източните части на Родопи планина. Минералът монтморилонит е основна съставна част на зелената глина

В козметични продукти зелената глина изтегля кожата и абсорбира отровата в нея и действа като антибиотик. Намазана със зелена глина здравата кожа се пречиства, омекотява и освежава.

Зелената глина действа антитоксично

Тя свива порите и може да се прилага вътрешно и външно.

Зелена глина за свиване на пори

Зелена глина се съдържа в състава на пастата за зъби, в козметичната компактна пудра за лице, в червилата. В някои козметични продукти глината е смесена с колаген, а така образува защита и регенерира кожата. Глината е богата на мед, калций, алуминий, магнезий. Благодарение на състава на зелена глина, порите се свиват, а мастните жлези нормализират. В козметиката глина се използва в почистващите за лице продукти и тези за свиване на порите. Те придават гладкост и сияние на кожата. Зелената глина се комбинира и с други съставки като минерали от алое вера, лимонов сок, билки, етерични масла.

Зелена глина прилагана външно за рани

Глинена каша се поставя на рани, охлузвания, надрасквания, удар, навяхвания. С нея се превързват болните места и се правят компреси в продължение на два-три дни. Зелената глина действа като балсам и при изгаряния, ожулвания, ухапвания от насекоми, порязвания.

Глинена вода за абсорбиране на тежки метали

Зелена глина се прилага успешно и в медицината. Тя има абсорбиращо свойство и пречиства организма от свободни радикали. С приема на глинена вода храносмилателната система се очиства от отрови, тежки метали, шлака, екологични замърсители. За профилактика се препоръчва прием от една чаена лъжица зелена глина, разтворена в чаша вода. Може да се приготвя вечер, а за по-добро разтваряне да се остави така до сутринта и на ставане се поглъща. Срокът на пречистване е 21 дни, а след това се прави почивка. Глината не се забърква с метален предмет, а водата задължително се преварява преди смесването й.

Научете още за полезните свойства на глината.