8 любопитни факти за лавандулата

лавандула

Учени от Чикаго установяват, че аромат на лавандулата, съчетан с мирисът на прясно печена тиква има въздействие на силен афродизиак.

Какво още не знаем за това растение – лавандула, което, често свързваме с единствено избавлението от молци.

Научете сега 8 любопитни факти за лавандулата:

  1. Ароматната лавандула дава масло, което притежава антимикробни качества. С него се разрушава лесно мембранната стена на гъбички, предизвикани от дерматоидни заболявания, болести по кожата, кандидози, гъбички под ноктите, по кожата на скалпа, слизести обвивки и други. Това откритие е на португалски учени през изминалата година.
  2. Есенция от лавандула помага за лечение на алопеция (косопад). Данните са от извадки на изследвания, според, които става видно, че след 7 месеца терапия с лавандулови екстракти, загубената коса може да бъде възстановена до 44%.
  3. Масло от лавандула спомага при заздравяване на кожни раздразнения и рани. Тя е ефикасна в борбата с гнойни рани, а най-голям ефект се забелязва при прилагане с електромиостимулация. Важно е да се знае, че маслото на лавандула не се прилага директно на гнойната рана, а само във вид на мехлем.
  4. С торбичка (чаена) от изсушена лавандула могат да бъдат прогонени молците в гардероба.
  5. Спрей от лавандула допринася за тонус на лицето и действа като репелент, против различни насекоми.
  6. Лавандула за вдишване – вдишване на парите на лавандула помага за успокояване на нервната система и в борба с депресията. В някои клиники по стоматология се прилага силата на лавандулата срещу безпокойството на пациентите.
  7. Лавандула за масаж – с етерично масло от лавандула се премахват болките в мускулите и ставите. Само няколко капки добавени във ваната или по време на масаж, могат да накарат тялото да се чувства като преродено.
  8. Лавандула за пиене – чай от лавандула помага срещу болки и подуване на корема. Той премахва газовете, спомага метаболитните процеси и подсилва устойчивостта на организма срещу радиации. Чай от лавандула е подходящ и при гадене, менструални болки и оплаквания от черния дроб. Улеснява отделянето на соли и тежки метали от организма.