7 полезни храни за здравословен пикник

пикник

Знаете ли, че на чист въздух апетитът се изостря, затова е добре по-често да организирате здравословен пикник.

…Дори повече отколкото, когато е споделен с много приятели и роднини.

За да не прекалим с храните и напитките обаче е добре да знаем някои здравословни тактики, така, че не само душата ни да остане удовлетворена и лека, но и стомаха.

Предлагаме ви 7 тактики за приготвяне на храна и напитки за здравословен пикник:

Млечни продукти за пикника

Вземете разнообразни млечни продукти като няколко вода сирена, кашкавал, кисело мляко, плодови млекца. Така ще може да импровизирате на момента и да опитате различни храни, без да прекалявате.

Шишчета с месо и зеленчуци

Много по-вкусни са шишовете с месо, когато са комбинирани със зеленчуци. Така освен филе от риба, пиле, телешко или свинско на тях може да нанижете чушки, гъби, лук, тиквичка, домат. Вкусът им става още по-приятен, ако месото предварително е мариновано от вечерта.

Консерви и колбаси

Изберете не много мазни такива и наред с рибните консерви вземете зеленчукови от царевица, грах и други.

Хлябът и здравословният пикник

Изберете пълнозърнест, ръжен, царевичен или типов. Добре е и от него да преобладава разнообразие, затова някои пакет сухари никога не е излишен.

Плодове и зеленчуципо време на пикник

От тях трябва да има най-много и най-разнообразни. Така всеки ще може да задоволи каприза си, а и някои храни налагат непременно консумация на конкретни плодове, за по-бързото разграждане на храната и усвояване на мазнините. Така например след похапване на свинско месо и други по-мазни храни изяжте портокал или грейпфрут.

Напитки за здравословен пикник

На първо място от значение е минералната вода. Тя ще се приема от всички не само по време на хранене, а и докато играете и се забавлявате. Така, че предвидете поне няколко литра от нея. Заместете газираните напитки с плодови сокове за децата. Чудесно освежаваща напитка е минерална вода с изцеден лимон и ментови листенца. Тя дава усещане за свежест, охлажда и ободрява. Студеният чай е друга идеална напитка по време на пикника. Добре е да се знае, че алкохолът на топло хваща по-бързо и отваря апетита, затова с него трябва да се внимава – пие се на малки глътки и в разумни количества.

Какво още трябва да знаем за организацията на пикник

Задължително вземете хладилна чанта. Всички месни и млечни храни ще се съхранят добре в нея, а напитките ще останат освежаващи и студени, дори до края на закуската на тревата. По време на пикника хапвайте по-малко и на често. Подобен род събития се организират не само и единствено заради храната, но и заради прекарване на времето с най-скъпите хора, забавления и игри. Не забравяйте това и поиграйте, разходете се. Така ще изразходите енергията от храната и определено ще направите деня си здравословен.