7 храни, които осигуряват здраве на косата

Както всяка друга част от тялото, така и косата ви също изисква хранителни вещества, за да расте силна и жизнена. В резултат на недостатъците в диетата кожата може час по-скоро да реагира, за разлика от човешката коса, която показва, че е по-устойчива. Това може да отнеме месеци и да не регистрирате никакви проблеми. За да се радвате на здрава коса, трябва да се храните с храна, която укрепва космените фоликули и скалпа.

Ето и 7 храни за коса, които трябва да се включват в дневния хранителен режим за най-добри резултати.

Орехи

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, биотин и витамин Е. Всички са от съществено значение за защита на косата. Тъй като косата ви е изложена на слънце много по дълго време на курса за ден е от съществено значение. Тези ядки също предотвратяват косопада чрез предоставяне на биотин и включват мед, който запазва цвета на косата.

Сьомга

Подобно на орехи, сьомга риба също е богата на омега-3 мастни киселини, които съставляват около 3% от косата. Тези киселини също присъстват в клетките, които образуват скалпа и тъй като тялото не може да произвежда тези, от които се нуждаете са необходими външни източници. Сьомгата също има витамин D, който допринася за укрепване на косата.

Яйца

Яйцата са отличен източник на протеини, цинк, сяра, желязо и селен. Тези минерали са от съществено значение за здравето на косата, особено желязо, което осигурява правилното снабдяване с кислород, за космените фоликули. Ако в тялото ви липсва желязо, най-вероятно ще се появи косопад.

Сладки картофи

Сладките картофи са с оранжев оттенък, което се дължи на наличието на бета-каротин, антиоксидант, който по-късно се превръща във витамин А. Този витамин е от съществено значение за клетъчната функция и помага за производството на скалпа, без него може да се появи пърхот.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко е с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на протеини, витамин В5 и D. Както витамин D е важен за здравата коса, така и витамин B5 също присъства в повечето продукти за коса.

Боровинки

Витамин С е отличен за циркулацията на кръвта в кожата на главата и гарантира, че фоликулите са добре заредени. Без правилното кръвообращение косата ви е склонна да отслабва и да се чупи. Макар че има няколко други плодове, които могат да осигурят витамин C. Боровинките са без конкуренция, когато става въпрос за здрава коса.

Спанак

Спанакът е богат на желязо, бета каротин, фолиева киселина и витамин С, всичко от което имате нужда за здрави фоликули, скалп и коса.