Водата – защо да приемаме повече течности лятото

защо е важен приема на вода лятото

Вече много сте чували за ползите и „вълшебните“ свойства на водата, за това няма да ставаме банални.

Приемът на големи количества минерална вода през лятото е изключително важен и всеки знае или е усетил това.

Нека се насочим към 6-те причини, заради които трябва да приемаме повече от водата и какви тайни има околко различните води:

  1. Специалистите съветват, щом станем сутрин от сън, веднага да приемем пое една чаша вода. След цяла нощ и 8 часов сън, организмът се е обездвижил, а чаша вода е най-добрият метод да възвърнем естествения ритъм на живот. Това ще помогне да се справим със стреса рано и да стимулираме метаболитните процеси в организма.
  2. Водата връща енергията на тялото – дневно в горещините губим по 10 чаши течност от организма, а това силно изтощава тялото ни. С нея не само утоляваме жаждата, но и набавяме големи количества кислород, важни за различните органи.
  3. Водата помага на стави и мускули – най-ценната течност на планетата участва в изграждането на всеки орган, вътрешен и външен. Тя допринася за смазване на ставите и оформяне и изчистване на мускулите. Недостига на „чудодейната отвара“ предотвратява мускулните спазми.
  4. Водата чисти организма от токсини – за да функционират добре бъбреците са нужни около 2 литра вода дневно. Наред с това пречиства целия стомашно-чревен тракт.
  5. Водата освежава кожата – големите количества вода, допринасят за жизненост и образуване на много млади клетки. Те увеличават еластичността на епидермиса и хидратират кожата.
  6. Водата намалява риска от инфаркт – учените са доказали, че хора приемащи по 5 чаши минимум, дневно са по-малко застрашени от болести на сърдечно съдовата система.
  7. Водата се грижи за баланса на телесна температура – тя има терморегулиращ ефект, за разлика от газираните напитки. Тя има свойство да сваля телесната температура ни да наваксва бързо загубите на организма от течности. Водата трябва да се приема на порции около 120 гр. На 10 минути, а не на един път 500 гр.