6 полезни съвета за сервиране на прибори

прибори

Знаете ли, всичко за сервиране на прибори?

Със сигурност много дами знаят как се сервира правилно, но ако преди години това е било една част от възпитанието, което са получавали у дома, то „Семейното училище“ или Животът са научили друга част.

За тези, които все още не са на ясно как да наредят масата за гости или кой прибор за хранене да вземат, когато са на „елегантна вечеря“ изискваща добри маниери на поведение и подобаващ етикет, предлагаме следващия урок:

Подреждането на масата, зависи от предполагаемото меню!

Последното Винаги се прави, преди гостите да са дошли. За целта върху масата се поставят „стандартния минимум“ от прибори, чинии и чаши. Всяко допълнително нещо налага и допълнителни усилия.

6 полезни съвета за сервиране на прибори

За начало е добре да запомните, че паниката тук няма място, дори от тази среща, събитие, гостуване да зависи важна стъпка в живота ви.

Едва ли ще ви се наложи дълго да гадаете какво се ползва, защото сами може да поставите правило, а то е – Личните прибори винаги се разполагат в този ред, в който се поръчват блюдата (независимо дали сте в ресторант, или у дома, или на гости).

Ето и тях:

Пред вас се сервират

Тук се поставят две чинии и една върху друга. Долната е за основното ястие, а горната за ордьовъра или салатата. В малката винаги се поставя салфетка, сгъната по желан (предпочитан според случая) начин.

В дясно от чинията

На това място се разполагат ножове и лъжицата. Най-близо до чинията се поставя най-големият нож, за основното блюдо и обърнат с режещата страна към чинията. До него, стои лъжицата (в случай, че има супа), а накрая се поставя ножа за предястието.

В ляво от чинията

Аналогично, вилицата, която ще се ползва за първото ястие е най в края, а най-близо до чинията вилицата за основното ядене (тя е и най-голяма).

В ляво на вилиците

Понякога, там се поставя плоска чиния с хляба. Често на нея се разполага и ножа за маслото. В дясно от чинията за хляб се поставя чаша с вода и тази за алкохолните напитки.

Винаги присъстващи прибори

Постоянни гости за всяка трапеза са подправките – черен пипер, сол и т.н. Поставката за хранителни салфетки и пепелник (не е задължителен при съществуващите закони в момента).

Сервиране на прибори за десерт

Най-често тези прибори се сервират със самия десерт, но има и изключения. Ако те присъстват на масата в самото начало, то мястото им е пред чиниите и точно в центъра. По размер са най-малки от всички останали и са предназначени точно за десерта (по-малки са от тези за предястието). Ножът за десерт е вилица и се сервира, ако на масата има десерт от шарлоти, твърди сладкиши, като сладка баница, тиквеник, баклава и други десерти изискващи разрязване. За десерти като крем, мус, пудинг, плодова салата не е необходим такъв нож. Приборите за десерт се разполагат с дръжка към ръката, която ще ги вземе (нож и лъжичка, с дясностоящи дръжки, а десертна вилица с лявостояща дръжка).

Следва продължение….