5 съвета за Перфекциониста

перфекциониста

Питате се кой е 5 съвета за Перфекциониста

Погледнато от позиция на всеки работодател, перфекциониста си е цяла „находка“. Той никога не е равнодушен, винаги се стреми към идеала и винаги показва отличните (очаквани) резултати. Но, знаете ли, че всяко предимство си има и негативи. Какви са отрицателните страни на Перфектното или казано по наше му перфекциониста?!

Предлагаме ви 5 правила, които да улеснят живота ви:

В работната среда Перфекциониста винаги изпъква. Той е работната мравка, която влачи и „хамалската“ работа, и се „Жертва“, и е „Дейна“ наравно с останалите. Какво обаче става, когато всичко дойде в повече на физически и психически сили?!

Хиперактивността може да навреди. Това може да се случи, не само на обикновения човек, но и на този, който е свикнал да държи високи нива на адреналин.

5 съвета за Перфекциониста

Според най-нови проучвания става ясно, че перфекционизмът води до стрес в ударни дози. При крайни норми на адреналин, това до един момент помага, след това се обръща, дори срещу „фабриката“, производителя му.

Резултата от перфекционизма

Нищо не се получава, но за сметка на това раздразнителността се увеличава, а неувереността обзема Човека. Недоволствата стават повече от удовлетворението и в един момент се проявяват негативни последици не само в служебен аспект, но и в личен план.

Правила за Перфекциониста

Ако се усещате неуверени от приноса си и все се стремите към най-доброто, то на прав път сте или да ви впишат в графата Перфекционист или рискувате да паднете от високо и да ви заболи. Ето, какво съветват специалистите:

  1. Не се сравнявайте с останалите – вие сте това, което сте и ако искате да се харесате на всички, повярвайте, че „мисията е невъзможна“. Приемете се с качествата и недостатъците си и ще живеете много по-спокойно.
  2. Поставяйте си краен срок – всяко нещо може да бъде коригирано до безкрай. Не забравяйте това и не си го слагайте „на сърцето“. Документът може да се поправи, а работата да се свърши и след крайния срок, но сърцето ви не може да бъде заменено с ново, като поредния лист хартия.
  3. Обърнете внимание, както на съветите, така и на коментарите – научете се да черпите обективна оценка за себе си, без да се обиждате.
  4. Не критикувайте – прекомерна взискателност вреди и на вас и на околните. Не прекалявайте, за да не станете „черната овца“.
  5. Почивайте – намерете време за това приятно и ненатоварващо занимание. Запишете спорт, йога, медитация, плуване, танци, езици. Разтоварете се по начин, който да ви кара да забравите всичко в службата и в дома. На такова място ще се научите да контролирате себе си и да не се страдате от ненужни предубеждения.