Полезни съвети за допълнителните прибори на масата

допълнителните прибори

Останалите, допълнителни прибори – наред с подредбата на основните прибори на масата може да присъстват и странични.

Ако попадате на официална и изискваща строги поведенчески маниери вечеря, добре е да знаете и за тях:

Прибори за риба

Вилицата за риба е с четири зъба и вдлъбнати части, за улеснение при „обезкостяването“. Към нея има и нож с късо и остро връхче под форма на лопатка. Сервира се заедно с топлото блюдо – риба.

Прибори за плодове – вилица и нож.

Ножът е малък и със заострен връх, подобен на перо на птица. Две зъбчета има вилицата, която се ползва се за ябълки, круши, ананас, диня, пъпеш, портокал и т.н. При десерт от консервирани плодове и вилицата е достатъчна за масата.

Прибори за сладолед

Тук присъства специална и плоска лъжичка с леко огънат край.

Прибори за чай

За топлата напитка задължителни са щипка за захарта, нож и виличка за резъна лимон и малка лъжичка. Ножът е характерен със зикзакообразно острие пригодено за рязане на лимона, а виличката е малка с красиви форми и две зъбчета.

Прибори за кафе

Подобна е с тази за чая, но с по-малки размери от нея.

Важно:

Болтче се нарича малка ваничка (с големина на кастрон), в чието съдържание има вода и резен лимон (понякога магданоз). Тя се ползва за измиване на пръстите, защото, както вече знаете риба и пиле се ядат с пръсти, не с вилица, нож и други приспособления.

Казваме го, защото много хора изпадат в конфузни ситуации и на важно събитие изпиват течността от подобна купчика (това в кръга на шегата, но повярвайте има такива и лично са споделяли постъпките си).

Следва продължение….