6 жени учени, които направиха страхотни открития

жени учени

Жени учени и техните страхотни открития

В недалечното минало, ролята на жените се свеждала до раждането и възпитанието на децата, но не можело и дума да става за жени учени. Жената не можела да учи в университет, да работи, да се занимава с науки, политика или бизнес. Да обича съпруга, да поддържаш ред в къщата, да ражда, отглежда и възпитава своите наследници било цялата й роля.

В крайни случаи, на дамите било разрешено да се занимават с хуманитарни дисциплини или художествени занаяти на любителско ниво. Подобни ограничения, обаче не попречили на стотици жени да намерят своето признание в медицината и точните науки. Наред с това, някои от тях дори били номинирани за големи награди. За кого говорим?

Кои са тези учени жени, разберете сега:

жени учени

  1. Мария Кюри

Първата жена в историята, която не само била номинирана за Нобелова награда, но и я спечелила в две категории: по физика, през 1903 г. и по химия, през 1911 г. (когато открила полоний и радий). Прави впечатление, че тя разследва радиоактивното явление на равна основа със съпруга си. Но комисията пренебрегнала приноса й към науката, докато самият Пиер Кюри не ги принудил да включат и жените в списъците. Самата му съпруга, получила две висши образования в Сорбоната (Парижкия университет). Там тя започнала със сестра си и водела лекции на непълно работно време. По време на Първата световна война Кюри помага за създаването на постове и оказване на първа помощ на ранените. Тя също учи лекарите на самия терен, как да използват рентгенови апарати. През цялото време на обучения и кариера, отгледала две дъщери. Едната от тях последва стъпките на своите родители. Тя също станала една от многото в последствие жени учени. Получила своя Нобелова награда, през 1935 г.

жени учени

  1. Дороти Ходжкин

За тази жена учен е известен факта, че имала сериозно заболяване – ревматоиден артрит. Въпреки него, тя успяла да изследва структурата на молекулите с помощта на рентгенови лъчи, за което получила Нобелова награда, през 1964 г. По онова време, бъдещата знаменитост учила в Оксфорд, където следвала рентгенова кристалография, изучавайки формата и размера на молекулите. Заедно с колегите си, по време на войната тя дешифрирала формулата на пеницилин. За целта, поставила началото на антибиотиците. В резултат на приноса й, те влезли в масово производство. Също така Дороти Кроуфут Ходжкин, открива структурата на витамин В12 и структурата на инсулина. Благодарение на нейния принос, днес се лекуват успешно диабетиците. Наред с това, откритията й се използват при анализа на ДНК клетки. През цялото време на кариерата си тя е примерна съпруга. Отглежда три деца, харесва археологията и със съпруга си и живее, доста интересен живот.

6 жени, които направиха велики открития

учени жени

  1. Рита Леви Монталчини

Тази жена е живяла цял век. Въпреки този факт, тя съхранява ума си ясен до последно и се занимава с точни науки. Нака днес се нарежда в класацията на топ жени учени. Известна с факта, че през 1986 г. става Нобелов лауреат по медицина, откривайки безпрецедентен „фактор на растеж“ на нервите. От детството си Рита израства в консервативно еврейско семейство, където съществува строга забрана на жените да създават наука. Независимо от това, тя не се подчинила на волята на баща си. Сама завършила медицинско училище, след което у дома си създала подземна експериментална лаборатория. Момичето не можело да работи на открито, поради расовата омраза към евреите, които били гонени и потискани навсякъде. Въпреки това натискът на обществото не й попречил да изучава и практикува работата си по нервните влакна. Това именно я прославило. След войната се установява в САЩ, където получава пълна свобода като учен.

учени жени

  1. Мария Гепперт Майер

Тази невероятна жена, била на 24 години, когато защитила първата си дисертация по физика, а след това се преместила от Германия в САЩ, заедно със съпруга си. На новото място никой не я приемал на сериозно. Затова бъдещият Нобелов лауреат трябвало да преподава безплатно в американските университети в продължение на 16 години. Трудностите не пречупили мотивацията на Мария Гепперт, а само я подтиквали по-силно към целите й. Тя работила усилено, изучавайки обвивката на ядрото. Тогава достигнала до „вълшебните числа“ и стабилността на елементите с атомно тегло. През 1963 г. споделя наградата си с друга жена – Юджийн Вигнер, която също работила, върху елементарните частици. Тя открила основния принцип на симетрията. След смъртта на Мери, в Америка е създадена награда. Тя се давала на младите жени учени, в началото на своя изследователски път, сред физиците.

жени учени

Тук още 3 велики дами, за които е добре да знаете.

  1. Елинор Остром

Тя е известен американски политолог и единствената жена учен, която получила честта да бъде наградена с награда по икономика, през 2009 г. Елинор Остром посветила живота си в проучване, как да използваме рационално ресурсите на Земята. И също изследва различни екосистеми, анализирала общата собственост. Тя стигнала до извода, че държавата в нейната структура води до изчерпване на природните ресурси. Докато малките общности имат по-интелигентна система за управление на богатството. Учила е икономика на обществени организации. Разработила принципи, които да избегнат разпадането на екосистемите, като същевременно поддържала дългосрочна устойчива култура. Наред с това, Елинор основава училище Блумингтън и е издигната за президент на Асоциацията на политическите науки. И през 2012 г. списание Time я включва в списъка на най-влиятелните хора в света.

учени жени

  1. Линда Бък

Тя е първата жена биолог, сред останалите жени учени. Изучила е схемата за кодиране на миризми и миризмата. За това тя е удостоена с Нобелова награда, през 2004 г. по медицина и физиология. Линда Бък открива нов тип ген, който е отговорен за обонянието, крие се в носната лигавица. Тя обяснява и как човешкият мозък, разпознава миризмите. Днес тя работи в областта на неврофизиологията, изучава работата на 5 сетива, тяхното разпознаване и кодиране. Линда Бък е достоен пример, който може да бъде последван от жените учени, които мечтаят да се посветят на науката!

Ако тази информация ви е била полезна, може да продъкжите с: Велики думи от велики жени променили света.