5 важни елементи за имунната система

елементи за имунната система

Топ елементи за имунната система

Идеята да защитим организмът от настинки, грип, вируси и заболявания е заложена по рождение у всеки и тук на помощ идват различните елементи за имунната система.

Тя, с главна буква, се нарича имунна система, а когато е слаба, трябва да обърнем внимание на храните, които приемаме.

От голяма важност е приемът на определени състави в храните, както и правилното им съчетание с други такива, за да бъдат абсорбирани добре от организма ни.

Така например едни минерали и витамини могат да се приемат самостоятелно, а за други е задължително комбинирането им с други групи.

  1. Сред най-популярните витамини се отнася витамин С. Този витамин е най-известния и силен имуностимулатор. Съдържа се в киви, зеле, цитруси, чушки и други. Необходимата дневна доза на С витамин е 100 г., а тя се съдържа в 3 портокала. Сокът от бъз също е богат на този витамин. Витамин С, спомага и за лесното усвояване на желязото в организма. При отсъствието му, дори в големи количества приети кивитата няма същия ефект.
  2. Цинкът е друг важен имунно поддръжник. Той се намира в леща, сирене, кисело мляко и зеле. Цинкът благоприятства и се бори с вирусите. Много ефикасен е при болно гърло и течащ нос.
  3. Витамините Е и А, помагат на тялото ни да се възстановява бързо, особено в съчетанието им с храни съдържащи олиго елементи, каквито са желязо, фосфор и калций. Витамин А (ретинол), действа на тялото като антиоксидант. Той прави кожата еластична, мека поддържа добрия й вид. Заздравява и стимулира ноктите. Има го в сирене и всички млечни продукти, яйца, черен дроб, броколи, спанак и моркови.
  4. Омега 3 елементите се борят със стрес, нервност и напрежение.
  5. Омега 6 спомага за добрата форма. Той се съдържа в слънчогледовото олио и гроздови семки.

С пълноценна, качествена и разнообразна храна всеки може да подсили имунитета и за защити организма от вредните паразити дебнещи от всякъде.

Следва продължение….