5 тайни около парфюма

Парфюми

Знаеш ли, че парфюмът ти може да накара някой да се влюби в теб или да остави трайни спомени у други?!

Ето затова избрахме да хвърлим един поглед над история и няколко факти на парфюма, както и всичко за това как да го избираш, къде да го поставяш и как „Той-парфюмът“ да е твоя невербален подпис.

  • Произход на блаженото ухание:

Историята на божествените аромати започва в далечен Египет. Тогава се ползвали предимно растения и билки за ароматизиране на телата и то не за кой да е, а за жените на фараоните.

Средновековието също не остава по назад в схемата, но там църквата оказва силно влияние, забранявайки тези пристрастяващи опиати.

За разлика от тях в Древна Гърция, ранените воини били намазвани с благоуханията, за да съхранят , дезинфекцират раните и да ги предпазят.

Парфюмираната вода в миналото се ползвала и като защита срещу вируси. По-късно в годините на Ренесанса се налагат нови разбирания и основно биват ползвани портокал, розмарин и мента.

Америка и Индия използвали ванилията за екзотична нотка, а в дворът на крал Луи XIV, парфюмите били главно ползвано средство, за прикриване на лошата хигиена.

Днес на пазара за козметика и парфюмерия съществува изобилие от блажени, страстни и омайни опиати за тяло.

В старта на задаващото се лято всеки търси начин да открие своето ухание, което да стане и като негов подпис.

  • Любопитни факти за парфюмите:

Мирисът на парфюма се мени в зависимост от температура. В летния сезон парфюмът се разтваря във въздуха много по-бързо, отколкото всяко друго нещо. Главният виновник за това в топлината. Последната ускорява процеса на молекулярните частици и за разлика от студа, допринася за разсейването на миризмата из въздуха.

Когато избираш парфюм е добре да го съчетаеш с темперамента на характера си. Добре е аромата да подхожда и на начина на живот. Леки, свежи и цитрусови аромати са подходящи за деня. Тежките миризми са за вечерно ползване, когато и атмосферните влияния клонят към по-студено. За романтичните натури се препоръчват цветните нотки, а за спортните натури, които полагат голяма физическа активност най-удачен вариант са свежите и морски аромати.

  • Как да избираме своя аромат:
  1. Перфектния парфюм – в летните дни, специалистите съветват да се ползват леки ухания, а вечер по-тежки. В този ред на мисли под леки се включват – тоалетна вода и лосиони за тяло, а тежките мириси са парфюма с висока концентрация.
  2. Различни хора, различни парфюми – светлите дами трябва да избират по-трайни ухания, защото кожата им не успява да задържи уханията за дълго. За разлика от тях матовите хора имат по-мазна кожа, а това позволява на благоуханния аромат да се задържи за по-дълго.
  • Къде се поставя парфюм:

Парфюмите се поставят в определени части от тялото и те са не толкова откритите, колкото местата, на които той ще се задържи най-дълго. Именно за свивките говорим – свивката на лактите, колената, китките, зад ушите и на всяка гънка, където кожата не е прекалено чувствителна и раздразнителна.

  • Какво още трябва да знаем за парфюмите:

Никога не пръскате дрехите. Парфюма оставя трайни и непоправими следи по материята.

След отварянето на флакона с парфюм, трайността му е 4 месеца. След това изветрява.

Използваната опаковка на ароматното шишенце може да поставите в гардероб с дрехи. По този начин ще предпазите дрехите от молци и ще предадете съвършено ухание на дрехите.