5 изхода от стреса и ролята на интимността

стрес

Знаете ли, какво е стресът?

В наш дни той руши цялостната ни имунна система, психика и живот!

Оказва се, че стресът е предпоставка не само за множество здравословни проблеми, но и лишения от интимност. В не една тема е разглеждано, колко важни са интимната близост и повишените количества адреналин и хормони, които човек отделя по време на ласка, целувка и прегръдка. С тяхна помощ се освобождава излишното напрежение, а организмът става по-уверен. Това много покачва либидото у човека.

Ако и вие преминавате през етап от живота си, когато раздразненията, гнева, обидите, огорченията и всичко останало преобладава над чисто емоционалното усещане, то добре е да се вслушате и в мнението на специалистите.

стрес

Според сексолозите – стреса:

Всеки дискомфорт на тялото, независимо, дали става дума за физическа болка или психическа аномалия е пряко свързан с липсата на интимност.

Всеки усеща в даден етап от живота си раздразнения и липса на желание за интимност. Когато това се превърне в ежедневие, може да доведе, след себе си лавина от проблеми със здравето. Може да се стигне до влошаване на отношенията с околните и сериозни последици над кариера, личен живот и социални контакти. Затова е добре да се обърнете внимание на някои неща.

Стресът и ролята на интимността

Любовни ласки като лек

Още в Дрвеността и в „Библията“ и в „Камасутра“ пише, че значимостта на интимната близост (секса) е от значение и за тялото, и за душата. В XX в. австрийски учен и психоаналитик Вилхем Райх описва в труда си функциите на оргазма. Според него пълното изживяване „разрежда“ натрупаното „електричество“ и излишна енергия в тялото. По този начин човек не задържа нищо вредно, нито емоционално, нито физически.

Според него това е най-алтернативният изход, срещу стреса и напрежението на ежедневието. Райх още твърди, че :

„Оргазмът е естествена терапия са справяне със стреса!“

Психоаналитикът доказва и, че сексът изцерява схванатостта в мускули и стави и освобождава натрупания негативен ефект от неправилния начин на живот. Нормализиране на сърдечният ритъм, повишаване на настроението, отшумяване на тревожността са само част от плюсовете на интимната близост с партньора.

Секс като обезболяващо

Това е естествения аналгетик, смятат специалистите. Той може да успокои главобола и да ви предпази от онкологични заболявания. Целият микс от напрежение струпан за деня, за месец или година, намира единствен излаз в интимността между двама души. Това помага на психиката да се освободи от натрупаното напрежение. Помага на тялото да се „раздвижи“ участвайки с всяко мускулче, става, клетка.

Тезата на науката е, че по време на наслада, организма произвежда хормони на щастието и с тях прави цял „коктейл“, който действа обезболяващо и естествено на всяка болка.

Ендорфин, окситоцин и кортикостероиди са главните съставки!

Да вземем под внимание окситоцинът. Той се създава в организма ни за броени секунди, по време на прегръдка и действа отпускащо на цялото тяло, доставя като спокойствие на организма и спомага съня. В женския организъм, това вещество е в 4 пъти повече от това в мъжкия организъм. Тези данни обясняват и защо жените, които дълго време не са имали интимна близост, страдат не само в болки от общ характер, но и в гърдите и областта на бюста.

Оргазмът е профилактика за житейски несгоди

Според проведени изследвания, двойките, които са доволни от брачния си живот са тези, които имат редовни интимни отношения. Те гледат на света с други очи, имат повишена самооценка и използват цялата си позитивна енергия, за да са гъвкави, пластични и да се сравнят по-лесно с трудните ситуации. Наред с това, по време на няколко секундното изживяване, сърцето бие с увеличени до десетки пъти удари, а това допринася функцията на сърцето и освобождаване на тялото от вредните свободни радикали.

Още 5 неща, срещу стреса:

  1. Сутрешно бягане или аеробна гимнастика – те подобряват общото състояние на организма, допринасят циркулационните процеси в организма и снабдяването с кислород на всяка част от тялото.
  2. Релакс и масажи – те разтоварват тялото от натрупаните вредни токсини и отпускат напрежението.
  3. Интимността, както и спорта спомагат в борбата с болки в кръста, гърба и гръбначния стълб.
  4. Секса, както и спорта благоприятстват кръвооросяването в таза, в половите органи и сърцето.
  5. Разговора със специалист (психотерапевт или сексолог) може в голяма степен да подобри настройката и да оправи отношенията с партньора.