10 най-тежки последици от Fast Food

Всички я познаваме и всеки от нас се е подавал на изкушаващата й сила. Тя дава работа на милиони хора по света, тя е навсякъде около нас и ни примамва с обоняние, вид и обем. Точно така, става дума за Fast Food и всички съпътстващи я изкусително вкусни и апетитно ухаещи – пици, ход-дог, хамбургер, понички, донати, пържени картофки, млечни шейкове, газирани напитки и т.н. и т.н. бързи храни.

Нека си признаем, колко от нас могат да устоят на вида й, когато изпитват неистов вълчи глад, когато от работа и ангажименти не са намерили време да хапнат нещо полезно или вече са твърде уморени, за да си приготвят нещо здравословно. Сега като малката „Алиса в страната на Чудесата“, любопитни и незнаещи или като Ева, изкушена от райския плод, нека хвърлим поглед над тази „наслада“.

Истината е, че бързата храна пагубно носи своите последици не само над фигурата, но и за здравето ни.

Специалисти – учени, диетолози, лекари, фитнес инструктори събраха списък с топ 10 от най-тежките резултати в резултат на бързата храна Fast Food:

Прекалена пълнота

Затлъстяването означава да имаш прекалено много телесни мазнини. Това не е същото като наднормено тегло, което означава прекалено много килограми. Бързото хранене е с високо съдържание на калории и захар, които допринасят за повишаване на телесната маса. Дори малко количество от заведения за бързо хранене могат да се увеличат приема на калории значително. Бързите храни също заместват здравословните хранителни навици. Хората, които консумират бързи храни са по-малко склонни да ядат плодове, зеленчуци, мляко и т.н. Тази промяна в хранителните навици може лесно да доведе до затлъстяване.

Сърдечни заболявания от Fast Food

Хората, които ядат бързи закуски четири или повече пъти седмично, увеличават значително риск от смърт в резултат на сърдечно заболяване. Според най-нови проучвания прогнозата е с 80 процента. Бързите храни създават много по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, поради високото ниво на наситени мазнини или транс-мазнини, открити в голяма част от Fast Food. Тези мазнини могат да запушат артериите и с течение на времето, да допринасят за високите нива на холестерол.

Диабет тип 2

Бързата закуска се превърна в начин на живот за много заети хора, които търсят бърз и евтин алтернативен метод за готвене у дома. Второто и по-скоро за спестяване времето за готвене. Въпреки, че те могат да развият диабет тип 2, този тип често е причинен от лошият начин на живот и липсата на физическа активност. Хората, които се хранят с Fast Food крият страничен ефект да консумират често и по-голямо количество храна.

Пептична язва

Това е най-честата язва на стомашно-чревния тракт. Тя се проявява с киселини и по този начин действа изключително болезнено. За почти 100 години, лекарите смятаха, че стресът, пикантни храни и алкохол са водещи причини за повечето язви. В списъка на провокиращи язва се нарежда и Fast Food. Бързите храни, които могат причинява язва са пици, чипс, осолени храни и т.н.

Липса на семейно събиране

Все повече и по-често стана да се събираме на заведения за бързо хранене, а не около семейната маса. Бързите храни не осигуряват възможност да се настроим и да ядем на едно място. Всеки може да купи и да яде, ходейки по пътя, управлявайки превозно средство и по време на работата. Удовлетворението, което осигурява семейната вечеря не може да се замести от Fast Food.

Нередовно хранене, хранене по време на ходене и поглъщане на двойни количества

Един здрав човек трябва да яде в правилно време, без да бърза. Бързите закуски могат да се консумират по всяко време или известно време два пъти или три пъти на ден, а домашно приготвена храна се сервира в правилното време, което осигурява възможност да се направи почивка след хранене.

Загуба на пари

Бързото хранене консумира твърде много пари в сравнение с домашно приготвените храни. Ниските доходи на хората, които едва ли могат да си позволят непрекъснато използване на заведения за бързо хранене, намалява значително бюджета, а също е и причина за загуба на здраво тяло.

Загуба на апетит

Нормалната храна съдържа предястие, а то е не само полезно и богато на хранителни вещества, но и допринася постъпващата след него храна да бъде по-лесно усвоена от организма. Създава усещане за ситост.

Fast Food може да причини само загуба на апетит, нарушено храносмилане и някое хранително отравяне. Бързото хранене не отговаря на всички нужди на стомаха.

Липсата на основни хранителни вещества

Добре балансираната храна съдържа всички съществени елементи, които са необходими за човешкото развитие. Като се има предвид, заведенията за бързо хранене, които не разполагат с всички тези елементи, този вид храна съдържа някои елементи в голямо количество. Ето, защо специалистите смятат, че заведенията за бързо хранене не отговарят на всички нужди на тялото и понякога причиняват стомашно разстройство.

Стресът и Fast Food

Храните, богати на мазнини, са причина за много болести, свързани със сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб и много други. Те също повишават нивото на стрес. Това се наблюдава, според изследвания направени над Fast Food. Бързата храна се оказва, че е два пъти по-богата на мазнини и може да увеличи нивото на стреса в сравнение с тези, които имат ниско съдържание на мазнини в домашно приготвената храна. Някои храни и напитки действат като мощни стимулатори на тялото и по този начин са пряка причина за стрес. Подобно на кофеин съдържащ се в храни и напитки, като кафе, чай, кока-кола и шоколади), бяло брашно, сол и други, във Fast Food много често присъстват и всички „вредни“ за организма съставки.

Наситените мазнини, преработени храни и бързи храни, съдържат синтетични добавки – консерванти, емулгатори, сгъстители, стабилизатори за вкуса и подобрители. Тези храни се наричат „pseudostressors“ или „симпатикомиметици“. Всички те о един или друг начин повлияват над организма и човешкото здраве и водят след себе си цяла „лавина“ от болести.