5 неща, които не знаем за антиоксиданти

Антиоксиданти

Какво не знаем за антиоксидантите?

Какво са антиоксиданти?

Организмът ни е изложен на множество външни и вътрешни фактори, които провокират създаването на свободни радикали. Последните увреждат клетките.

Тялото ни обаче има своята защитна система и тя се нарича антиоксиданти. Тези съединения се съдържат във всяка клетка. Така например мастноразтворимите обземат липидната обвивка.

Важна е ролята на вътреклетъчните ензими, в чиято структура са минерали като цинк, манган и селен. Извънклетъчно действат водо и мастно разтворими витамини С и Е, както и коензим Q и каротинните. Флаваноидите се свързват със свободните радикали и ги деактивират.

Антиоксидантите обезвреждат свободните радикали. Те се наричат също окислители и действат окислително на електроди в клетката или казано разговорно ръждясвайки, нарушават целостта й.

По този начин клетките се деформират и се стига до различните аномалии, болести и злокачествени заболявания.

Най-големият риск се появява, когато нарушената клетка започне да се дели и в резултат на некачествено мултиплициране, а ефекта от това е страшен.

Как се неутрализират свободните радикали?

Това става само, чрез прием на антиоксиданти.

Къде се съдържат антиоксидантите?

Колкото по-богато е менюто ни, толкова по-лесно организма ни си ги набавя по естествен начин, а така се бори със стареещите процеси, заболявания на сърдечносъдова система, ракови заболявания, стресови ситуации, умора и други.

Всеки трябва да избира продукти, с много витамин С и Е, био-флавоноди, коензим Q, минерали и каротинни.

В храни като домати, моркови, зелена салата, броколи, чесън, червен лук, кайсии, ябълки, ягоди, малини, грозде и други.

В рибни деликатеси, боб, леща, бадеми са най-големи дозите на антиоксиданти. Сред напитките може да търсим антиоксиданти в червено вино, кафе, чай.

Какво са биофлавоноиди?

Те са антиоксиданти намиращи се в растения.

Приемаме ли достатъчно антиоксиданти?

Когато приемът им не е достатъчен тялото започва да „скърца“, червата се затлачват, а черният дроб напомня за себе си. Антиоксидантите са идеален начин да засилим имунитета.