10 любопитни факти за тютюнопушенето

10 любопитни факти за тютюнопушенето

Факти за тютюнопушенето

Колкото и обсъждана, забранявана и провокирана е темата около тютюнопушенето, тя и до днес остава една от зависимостите на голяма част от човечеството.

Ето, защо избрахме да поговорим за нейната история и някои любопитни факти около цигарите, за които дори пушачите не подозират.

Топ любопитни факти за тютюнопушенето

Проучване направено измежду пушачи и непушачи показва, че по-нисък коефициент на интелигентност имат хората, които пушат над една кутия цигари на ден. Сравнени с онези, които никога не са пушили и чиито нива на интелект достигат 101, за човек, който пуши повече от 1-а кутия цигари, умствените способности се равняват едва на 90.

От данни става видно, че до XVII в. тютюнът бил средство за изтърпяване на болките от войната. Мъжете ветерани по-лесно превъзмогвали всякакви травми, а към фронтовете се изпращали тонове цигари за войниците. Според повечето командири цигарите действали успокояващо на войската. За разлика от онези времена съвременните пушачи често не могат да изтърпят и истината казана в очите.

Цигарите съкращават живота от 2 до 7 години. Този факт е ужасяващ и въпреки това малко хора са се отказали от тютюнопушенето, заради него. Тютюнопушенето води до преждевременна смърт и увеличава риска от десетки други заболявания.

Защо да кажем НЕ на тютюнопушенето

Повече за това може да видите и  тук: www.interpolezno.com/искам-да-откажа-цигарите.

Рискът от рак на белите дробове преди 85 годишна възраст за мъжете е 22%, а за жените пушачки 11%.

Редовният прием на тютюн в продължение на 5 месеца създава никотинова зависимост.

В миналото тютюнопушенето се е зародило в някой древни племена и е символизирало мир, побратимяване, духовност и висш акт. Днес, то е смятано за лош навик и наричано порок, въпреки, че често това е начин, с когото заговаряме дори непознат: „Извинете, да ви се намира огънче“; „Хайде да отидем на кафе и да изпушим по една цигара“; „Нека излезем на вън да пушим и да ми разкажеш…“ и т.н. Сякаш цигарата е повод за комуникацията между хората и се е превърнала в традиция, спазвана и от много пушачи в наши дни.

Искам да не пуша!

Топ методи против тютюнопушене: https://www.interpolezno.com/metodi-za-otkazvane-ot-tyutyunopushene.

Оказва се, че пушачите задържат вниманието си над нещо и имат по-добра памет от непушачите. Освен това излиза, че имат по-добри комуникативни способности, а това им помага да са по-общителни.

Според проучване на Световната здравна организация 680 млн. са хората пушачи по света от мъжки пол.

Коя е родината на тютюна и днес не е много известно. Едни смятат страната около Алпите, други вярват, че първите цигари, както и производството на тютюн е създадена във Франция от 1830 г. През 1945 г. е открита и първата фабрика във Франция за производство на тютюн.

Днес в много страни по света се следи зорко за продажбите, пласирането и производството на тютюневи изделия, а сред водещите с най-стриктен контрол са Щатите.