5 интересни факти от света, които изумяват

факти за света

Животът е толкова многостранен и разнообразен, че чак ни смайва с интересни факти. За всичко това заслуга имат природа и случайността, човешката изобретателност и неизвестността.

Предлагаме ви 5 интересни факти около света, с които всеки би останал изумен:

мостът на лондон

Най-неповторимият мост – първият мост е построен по римско време, а с годините е обновяван с нови материали, от които архитектурата му е подобрена. Днес съществува една от предпоследните му вариации от 70-те години. Интересното около него е, че още в XIX в. през моста преминавали по 8000 и над 900 превозни средства. Първото цялостно обновяване на моста в Лондон е направено през 1967 г. Предприемчив купувач на име Робърт Маккалък закупил съоръжението за 2,5 млн. $. Така започнала реставрацията и демонтаж на моста, чиито части от 10246 каменни плочи били номерирани и изпратени за построяването на нов такъв над река Колорадо. Така бил даден втори живот на Лейк Хавасу Сити и един полуостров станал остров. Днес аризонският Лондон бридж е туристическа атракция и с право се отнася към един от 5-те интересни факти.

Най-впечатляващата местност на дюни – едва ли някои ще оприличи Аляска със Сахара и то не заради друга причина, а защото само на 40 км. от Северния полярен кръг в Национален парк „Долинта Кобук“ има пясъчни дюни, които стигат височина 30 м. Според изследователи тези дюни са се формирали в резултат на триене на ледници и оттегляне на пясък носен по водата. Температурите по тези земи понякога достигат 40 градуса. Колкото и странно за звучи това място е най-трудно достъпния парк. До него се стига само с шейна, чартърен полет или пеша при конкретни условия.

Най-голямото езиково наследство – разбира се най-голямото богатство, с което се ражда човек е езика, а по света има страни и хора, които владеят повече от един. Такива са местните хора на Папуа Нова Гвинея, където се говорят над 750 езика. Според някои учени това се дължи на многообразието от националности, други смятат, че е дело на географско разположение и природни стихии. Такива интересни факти са и високите вулканични планини, пясъчни дюни, долини, океани, острови и други. Сред най-разпространените езици по тези места са хари мату, ток писин (произхождащ от креолски език) и английски.

Най-породистите коне – в Монголия съществува поверие, че монголец без кон е като птица без криле. В тази страна богатствата се мерят с притежаваните коне, но те никак не са обикновени мулета. Тези породи коне, които се отглеждат в Монголия са от времето на Чингис хан. Днес в Монголия се отглеждат над 3 млн. коне, а местното население едва 2,95 млн. Голям брой от конете не се ползват за впрегнати животни, а само за езда. Живеят на открито при температури – 40 и +30 градуса и много от тях сами си осигуряват прехраната.

Най-краткия междуконтинентален преход – тук говорим за не какъв да е преход, а полет и то със самолет, и то само в рамките на 20 мин. Става дума за Гибралтарския проток. Пътят между европейската част Гибралтар и мароканския бряг на Танджер буди интереса години наред. На това място Атлантическия океан и Средиземно море сливат водите си и така създават легендата за Атлантида. Може би много от вас са я чували като приказка още като деца. Именно за такова вълшебно пътуване става дума и тук. В тази част се намира и остров Спартел, които бил под вода вече 12 хиляди години. Само на десетина километра от Танджер, издавайки се в морето се намира нос Спартел, а покрай него е пещерата Херкулес. В тази зона се намира и най-дългата плажна ивица, достигаща 47 км.