4 въпроса около кучешка и котешка тения

кучешка тения, котешка тения, детето гостоприемник на тенията

4 въпроса около кучешка и котешка тения

Възрастната тения представлява дълъг червей, достигащ дължина от 30 до 70 см, тя може да е кучешка и котешка тения.

Този червей, живее като гостоприемник в червата на котката и кучето и се храни с храната, които те приемат. Тенията е трудна за отстраняване, а лекарствата не са така ефективни и достатъчно надеждни.

Кои групи са уязвими от кучешка и котешка тения

Децата са най-застрашената група, която лесно се заразява с тения предавана от животни. Ларвите на кучешката тения се прикрепят към вътрешностите на малчугана и там узряват.

Какви са признаците от заразяване с кучешка или котешка тения

Симптомите, които издават тенията у човека често са свързани с диария, болки в стомаха, спазми. Лошото е, че при децата тези симптоми са рядко и слабо изразени, а тенията може да настъпи в телата им по множество начини:

Когато кучетата ближат лицето на човек има голям риск от предаване на тенията и на човека. При поглъщане на бълхи, пренасящи ларви на тения, докато децата играят с кучета и котки, заразени с бълхи.

При поглъщане на бълхи, които са били в кучета и котки не обезпаразитени. Такива опасни места са тревата, пясъка, поляната, защото на тях има много паразити пренесени от бездомни животни.

Какви мерки трябва да се вземат за предпазване на децата от кучешка или котешка тения

Препоръчва се да се използват ръкавици, когато се почиства купата с храна за домашния любимец. За децата, както и за възрастните е задължително условие измиването на ръцете със сапун, след всеки контакт с животното. Домашните любимци не бива да се целуват. Децата не бива да играят около сандъчето за изхождане на животинчето, както и не бива да ходят боси на това място, колкото и да изглежда чисто.

Специалистите съветват при съмнения за тения веднага да се направят необходимите изследвания. Загубата на апетит е един добър показател за установяване на паразита в човешкия организъм, както и по-редки случай на неоправдано слабеене и загуба на телесна маса.

Какво още трябва да знаем за кучешка и котешка тения

Най-нови изследвания сочат, че голяма част от хората използват сапуна неправилно. Според специалистите дори антибактериалният сапун няма действието, за което е предназначен, ако е се използва рационално. Микроскопичните антитела проникват в кожата ни и убиват болестотворните микроби, когато сапуна се втрива поне 20 секунди. За съжаление хората масово задържат пенявещия се антибактериален сапун само 6 секунди.

Вижте повече инфо за най-малките породи кучета, от тук: https://www.interpolezno.com/naj-malkite-porodi-kucheta-top-10.