5 необичайни екзотични плодове

необичайни екзотични плодове

Светът на тропическата флора е толкова разнообразен, че е трудно за нас, хората, живеещи главно в умерената климатична зона, да си представим, че има доста ядливи, но необичайни екзотични плодове.

Такива са не само, заради имената, които носят, но и поради вкусовете им, които са непознати за нас. Независимо от това, в горещите страни и на островите много от тях са доста позната. Те са част от диетата и от традиционните национални ястия.

Топ необичайни екзотични плодове

Така, ако решите да предприемете пътуване до южните брегове, не забравяйте да опитате всички достъпни плодови коктейли. Един такъв е Фрулати – разходка из Рим или плодово вълшебство срещу жажда!

Разбира се, това може да се направи и при нас, защото някои от екзотичните плодове, също се продават в супермаркетите. Но си струва да се подготвите предварително за факта, че вкусовата им палитра няма да е толкова впечатляваща като тази на плод, който току-що е бил набран от дървото, през сезона на плододаване.

Факт е, че за да оцелеят плодовете при дълго транспортиране, те не са незрели и след това са доведени до състояние на годност за употреба със специални лампи, имитиращи слънчевата светлина.

И все пак, за да опитате нещо, трябва да знаете, какво точно!

  1. Черимоя

чимория

По размер тези необичайни плодове не са по-големи от голяма ябълка. Имат предимно кръгла форма и зелена кора, върху която контурите на люспите са сякаш полупрозрачни. Наред с това, самата повърхност е гладка. Ядливата част на cherimoya е разположена под кожата. Тя е бяла каша, пълна с черни семена. Текстурата на плода, донякъде напомня на сладолед с много аромати. Има нещо между праскова, манго, ягода и дори ананас. Като цяло, да опишеш вкуса е неблагодарна задача. Както знаете, по-добре е да опитате веднъж лично, отколкото да говорите дълго време за него. И, все пак е невъзможно да предадете вкусови усещания. Единственото нещо, с което трябва да сте внимателни, когато ядете cherimoyu, са семената, които не си струва да се ядат. Те съдържат токсични за хората, вещества и съединения.

  1. Рамбутан

Рамбутан

Удивителният и дори донякъде плашещ вид на този „рошав“ плод, абсолютно не съответства на невероятния му вкус и ползите, които може да донесе при редовна употреба. Рамбутан расте в Малайзия и Тайланд, където е национален плод.

Тайландците например смятат, че той има противораков ефект. Плодовете на рамбутан са червени топки с космата, гъста кожа. Годна за консумация в него е бялата каша и малка кост. В зависимост от сорта, тези необичайни плодове могат да бъдат кисели или да имат сладък вкус с ягодов оттенък.

  1. Питая

необичайни екзотични плодове

Тя също е един от странните тропически плодове.

Поради характерния розов нюанс и гребени на повърхността на кората, питаята е наречена „драконов плод“. Плодовете принадлежат към семейството на кактусите и представляват склад на витамини от групи В, С и РР. Има няколко разновидности на питая. Цветът на плътта й вътре, зависи от принадлежността към един от тях. Тя може да е червена или бяла. Най-сладкият сорт е питая с бяла каша и жълта кора, а най-разпознаваемият – с розова кора и снежнобяла каша с малки семена.

  1. Марула – Sclerocarya birrea

необичайни екзотични плодове

На руски – Склерокария и преведено от английски-Sclerocarya birrea е сред необичайните плодове. Тя идва от Африка, дърветата, на които расте, достигат впечатляващи 18 м височина. Може да определите степента на зрялост на плодовете на склерокарията по цвета на кората й. Докато узрява, тя придобива наситен жълт цвят. По размер тези необичайни плодове са малки. За да си ги представите, те са по-малки от кивито и кръгли. Корите им са тънки, така че лесно да се отлепят. Отвътре е сочна, със сладко-кисела плът и тръпчив вкус. Вътре има и кост. В Марула концентрацията на витамин С е висока, като надвишава обичайния портокал с повече от 8 пъти.

  1. Карамбола

необичайни екзотични плодове

Този плод, освен в списъка необичайни плодове има екзотичен произход и вкус. Той е с много оригинална форма, в напречно сечение наподобяваща пет зъбна звезда. Карамболата расте главно в страните от Югоизточна Азия. Плодът достига дължина 20 см, има тънка жълта кора и сочна пулпа със същия цвят. Вкусът е сладко-кисел с характерни плодови нотки.