4 въпроса около съхранението на лекарства

съхранението на лекарства

Търсим отговори около съхранението на лекарства

Прекосяваме прага на аптеката, когато търсим своя цяр за болежка или онова, което в момента ни прави слаби…въпреки, че не знаем нищо за съхранението на лекарства.

Търсим малките детайли, които ни липсват, за да бъдем отново във форма и да възстановим баланса в тялото си.

Да облекчим преминаването от един етап в друг от живота ни, понякога е трудно. А всички съвети, които получаваме от специалистите, могат да се превърнат в практика, която да ни спести редица главоболия.

Как правилно да съхраняваме лекарствата?

Най-важното условие тук е да се следи инструктажа, върху опаковката, а информацията предоставена от производителя е и най-ценна. Такава можем да получим и от фармацевта в аптеката.

Излизаме от аптеката, запознати, че е важен, както хранителният ни режим, така и адекватното хранене, така и правилното дозиране на лекарства. Фокусирани над тази теория, често пропускаме между детайлите:

Съхранение на лекарства

Домашната аптечка трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, далеч от достъпа на деца. Това е вписано в листовката на всяка опаковка. Препоръчително е лекарствените продукти да се прибират в пластмасови кутии. Банята и други мокри помещения не е препоръчително, заради влагата, която уврежда повечето от тях.

Температура за съхранение на лекарствата

Температурата на съхранение на лекарствата е много важна, за да достигнат те до пациента във вида, който е правилно да бъдат приемани. Всеки един от участниците във веригата по набавяне на лекарствата от производителя, през дистрибутора, пред фармацевтът в аптеката има важна роля и трябва да допринесе за правилното съхранение.

Безопасност и качество на лекарствата

За контрола на всеки един лекарствен продукт следят множество институции. Преди да бъде пуснат в производство той трябва да премине през различни изследвания, тестове, обработки и едва тогава напуска фабриката. Лекарствата се транспортират от търговците на едро, които се водят и дистрибутори. Последните също спазват стриктно изискванията на производителя.

Контрол над аптечката

Всеки домакин, независимо от възрастта трябва стриктно да следи за сроковете на годност върху опаковките на лекарствени препарати. Лекарствата са онова, което ни защитава от болести, сериозни заболявания, болка, температура, инфекции, паника и други и затова е редно да се грижим подобаващо за тях.