4 начина да овладеем детското съревнование и ревността

детското съревнование и ревността

Всяко семейство с едно и повече деца е изпитало на гърба си, съревнование и ревността на по-голямото или по-малкото от тях.

Кои разбира детското съревнование и ревността

И както е известно в майчинското сърце има място, както за едната, така и за всички останали рожби. Това обаче, на децата не винаги е известно или поне не по начина, по които те могат да го асимилират.

4 начина да овладеем детското съревнование и ревността

Ето, защо се насочихме към тази тема, с цел да е от полза за младите родители, пък и на по-опитният няма да е излишно да научи нещо различно:

Информирайте обстойно

Разкажете на голямото си дете, как само преди няколко години се грижихте, повивахте, тичахте при всеки негов плач и т.н. Предайте това и у его, за да разбере по детски начин, че и то трябва да е грижовно, обичливо и всеотдайно с появата на новия член в дома ви.

Отгледайте си помощници

Помощта не бива да е тягостно бреме, а ежедневие, което да се изпълнява с радост и желание. Тя не се създава от днес за утре, а се възпитава с време и постоянство у децата. Към домашните задължения може да са включени такива от различно естество като помощ в кухнята, чистене и домакинстване, грижа за бебето и т.н.

Възпитавайте ги правилно

Научете голямото си дете, че то трябва да е приятел на по-малкото си братче/сестриче. Грешно е възпитанието на родителите, които казват: „Ти си по-голям и трябва да отстъпваш“ или „Вече не може да слушаш музика силно, за да не пречиш на бебето да спи“.

Правилен е подходът, когато голямото дете се поощрява. Окуражавайте го с реплики от рода на: „Ти можеш да тичаш, играеш, скачаш, а братчето/сестричката ти все още не“; „Ти си голям и разумен, а бебето, все още не може като теб, затова …“

Създавайте удоволствията и празниците в дома

Очакването на бебето трябва да се превърне в празник за първородната рожба. Това дете, по никакъв начин не бива да се чувства пренебрегнато, игнорирано или недотам обичано и обгрижване. Говорете за появата на бебчето и това, коко голяма нужда ще имате от помощта му. Ще ви е от полза и в грижите за по-малкото сестриче/братче.

Заедно бройте дните, които остават до появата на новороденото, също както с нетърпение очаквате Нова година, Коледа, Рождения ден или друг голям празник.

Дайте възможност на първородното си дете само да избере играчка за бебето, преди още да се е появило. Вие подгответе подарък, които сами да подарите на голямото си дете, когато то даде подаръка на новороденото.

детското съревнование и ревността

Следва продължение по темата за детското съревнование: …