5 типа стрес и изходът от тях

Специалистите са на мнение, че под стрес попадат хората, които се страхуват от едно или друго нещо в ежедневието. Ето, защо, за да се справим по-лесно с това негативно усещане, което може да разболее цялото ни тяло е добре да открием първопричината и да я обезвредим. Според най-новите изследвания, психолозите твърдят, че съществуват 5 типа хора, които под една или друга форма са повлияни от стреса. Ето и тях:

  1. Страх от отхвърляне – този вид стрес засяга много съвременни хора. Постоянно поглеждане на мобилния, търсене на връзка в интернет. Всичко това говори от страх и безпокойство за отхвърляне. Психолозите съветват да се избира един ден от седмицата, в който мозъка и мислите да се преподреждат. По време на него е позволено слушане на музика, откъсване сред природата, гледане на забавни или поучителни филмчета. Новинарските емисии тук са напълно забранени. Те само могат да изострят усещането за хипербдителност, в резултат на множеството тревоги, а които се съобщава. Специалистите съветват още подобни хора да погледнат над себе си под друг ъгъл, да изразяват отношение и да прекарват повече време с приятели, но не, чрез съвременни комуникации и средства, а реално. Така ще изградят и стабилни отношения и чувството за отхвърляне ще ги напусне.
  2. Страх от мислите – тази група от хора са хиперактивни. Те живеят в динамика и това ги кара да се чувстват живи. Страхуват се най-силно от това да се спрат, за да не бъдат залети от вълна емоции, които самите те не знаят как да контролират. Психолозите съветват първо такива хора да се доверят на себе си, да се успокоят и да живеят като за последно – за миг да си представят, че имат само 24 часа живот и какво биха направили за тях. Друга техника е готвене, размишляване и споделяне на емоции или казано нагледно докато домакинстват и готвят могат да се наслаждават на всеки един миг, а след сервиране на храната да споделят незабравимите мигове с най-близките. Така ще могат да се фокусират в настоящето и да се избавят от вечния забързан стрес.
  3. Страх от неизвестното – не са малко и групата на хора, които се безпокоят от неизвестното. Пътувания, работа, семейство, изграден начин на живот е тяхната среда и там са едни. Ако обаче им се наложи извънредно да излязат от тази среда изпадат в паника, безпокоят се излишно или се затварят в черупка. Специалистите-психолози съветват да се започне бавно и стъпка по стъпка. В началото може да има момент и опити за контрол над всичко, но с времето и личното успокоение всичко ще отшуми. Добре е тези хора да събират информация от всеки детайл в заобикалящата среда. Когато се приберат на спокойствие дори могат да напишат тема за случилото се. Не по-малко важен е и момента за справяне с контрола и управлението на всичко заобикалящо ги. Страхът от неизвестното обяснява несигурността, стреса и нуждата от контрол над нещата. Излизане от подобна ситуация става бавно и за него са нужни доверени хора, на които да се гласува доверие.
  4. Прекалено много мисли – чувство на неудовлетвореност, на вина или на носталгия, обсебва тази група от хора. Техният мозък няма покой и постоянно шри различни сценарии за бъдещето, за миналото или в настоящето. Това държи потърпевшите на този тип стрес в напрежение и физическо неспокойствие. Специалистите съветват да се успокои духа, да се записват мислите и размислите на лист хартия, а след това да се анализират под различни ъгли. Поглеждайки обективно над ситуацията може да се намери най-добрият изход, дори, когато нещата на пръв поглед са нерешими и без изход.
  5. Тревожност и безпокойство по всяко време – тази група хора не могат да се отпуснат, дори в приятните мигове от живота си. Те постоянно си задават въпроса „ами, ако…“ и това ги държи в будно напрежение. Специалистите съветват да правят приятни неща, които да ги откъсват от стреса и да ги карат да забравят временно за мнителността си. Добре е да са подготвени, както за добрия изход, така и за лошата ситуация. Специалистите съветват да се гледа в перспектива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *