3 типа жени, които контролират всичко

жени

От кои тип жени си ти – има такива, които са меко казано „педанти“, но има и такива, който ревниво се придържат към закона „Хаосът движи света“.

Ако и ти си някоя от тях, може да научиш и нещо ново за себе си, а това дали изпадаш в паника, като го прави Моника от „Приятели“, когато свещниците не са на мястото си или приятелите й ползват новия сервиз за поредната сбирка през уикенда, то няма значение.

Позабавлявай се с нас, докато търсиш в лицето на коя дама се крие твоята същност:

  1. Момиче отпусни се – според д-р Джудит Орлов, автор на книгата „Емоционална свобода“, поведението на жените маниаци на тема чистота и контрол може да е в резултат на много причини. Сред тях са – твърдо налагане над мнението на околните; неспособност за импровизация, ако плановете се променят, както и склонност към грубост, ако другите са груби; отказ от задачите на другите; контрол над всяка калория; свръх организираност. Но ако ти можеш да контролираш тази твоя мания и си на ясно с липсата ти на гъвкавост, то значи си направила първата стъпка към овладяване на положението. Това е и мнението на д-р Орлов.
  2. Отговорна, но не чак обсебваща – не си толкова арогантна, че да губиш приятели и да нараняваш околните, но не си и небрежна до степен, че да оставиш живота си на произвола на съдбата. Независимо накъде те води вятъра няма да си безучастна, но определено имаш нужда и от баланс. Ако четейки това се сетиш за маниачка на тема контрол, направи си сама услуга, като директно й го кажеш. Според д-р Орлов: „Важно е да говориш, на този, когото критикуваш спокойно, равномерно и примерно“. Никога не подхождай с досада, будейки апатия или раздразнение. Често ответната страна може да е по-арогантна и да приеме неправилно думите ти. Накарай приятелката си да разбере, че е груба и често засяга чувствата на близките.
  3. Лежерна като неделната утрин – незаинтересованият човек е най-голямото бедствие. Въпреки, че безгрижното му поведение е така впечатляващо, няма да е излишна известна доза отстояване на правата. Да знаеш, кога да говориш и кога да мълчиш е истинско изкуство и колкото повече го практикуваш, толкова по-лесно ще го управляваш. Ако си от по-тихите (а, те неминуемо са по-манипулирани) не се оставяй да те контролират по такъв начин. Д-р Орлов съветва още да не се оставяш на „тиранин“ да те контролира и обсебва, може тактично да избегнеш въпроса с думи от типа: „Наистина ценя високо мнението ти, но ще направя, каквото сметна за добре“. Винаги репликата трябва да е придружена от усмивка, а тя сама по себе си говори, че не криеш лоши чувства.