Здравето в летния сезон – как да го защитим

Здравето в летния сезон

Лятото е хубав сезон, но дори в топлото време, трябва да помислим за здравето, личното и това на семействата си.

Времето за почивка с приятели или семейство е повече от благоприятно, но нека не забравяме и за опасностите, които се крият в летния сезон.

Въпреки множеството приятни моменти и изпълненото с емоции ежедневие е добре да следваме някои съвети на специалистите и да се предпазим здравето си от опасностите, които крие слънцето.

Предлагаме ви заедно да се потопи в три въпроса около здравето и проблеми към, които предразполага топлото време:

  1. Летни вируси – зимните грипове и вируси са изключително неприятни и масово обхваща аудиторията, но когато заговорим за летен вирус, нещата направо излизат извън контрол. Оказва се, че летните неразположения се понасят много по тежко от човешкия организъм. Те засягат главно стомашно-чревния тракт и са в резултат на болестотворна бактерия, която попада в храносмилателната система. Най-честа проява на летен вирус са симптоми като стомашно разстройство, гадене, повръщане, втрисане, висока температура, мускулна отпадналост, главобол. Предвид честите изхождания, човешкият организъм губи много течности, тук трябва да се сложи под внимание и топлото време, което допълнително изпотява хората. Чрез потта, човек отделя множество микроелементи, такъв е и магнезия, който има важна роля за възстановяване на мускулите. В резултат тялото губи мощ за дълъг период, а това уврежда здравето. За да се предпазим от летни вируси, специалистите напомнят често да мием ръцете си. Заболяванията през лятото се предават лесно, а бактериите намират благоприятна среда почти навсякъде. Приемът на много вода, айран, чайове и фрешове, може да ни предпази от развитие на болестотворни микроорганизми и да спомогне изхвърлянето на токсини от организма.
  2. Изгаряне от слънце – почти всеки човек е изпитал това „луксозно усещане“. Наричаме го така, защото манията за тен, завладява не само дамите в наши дни. От изгаряния в резултат парещите лъчи на слънцето страдат и децата, а тяхното здраве е най-застрашено. Ето, защо специалистите са категорични, без защитни кремове да не се отправяме към плажа. Съобразете защитния фактор на козметичните продукти с тена на кожата си и интензитета на излагане на слънце.
  3. Отравяния с храни – в топлото време съществува най-голям риск от разваляне на храната. Често и много от натравянията са в резултат на пръв поглед съвсем нормални и здрави храни и хранителни продукти. Оказва се обаче, че много от продавачите не обръщат внимание на годността на стоката или факта, че в топлото време и при неправилно съхранения, продукта става дори опасен за човешкото здраве. Специалистите съветват да избягвате да купувате готови храни и кулинарни специалитети с месо и млечни продукти през лятото и от неизвестни места. В разгара на летния сезон в много от курортните градове се получава следната ситуация – обслужващ персонал е временно нает на работа и не обръща внимание на стоките, туристите са забързани и неангажирани по отношение на това, което купуват, а в храните изложени на пряко слънце или неправилно съхранени, започват невидими за човешкото око загниващи процеси. Консумирана подобна храна може да доведе до сериозно хранително натравяне и дори спешна помощ, с посещение и престои в интензивно отделение.

Помислете над тези неща, помислете за своето здраве, преди да са ви покрусили опасностите, които се крият в летния сезон.