7 съвета за справяне с кризата „песимизъм“

Криза, безпаричие, съкращения, проблеми, рецесия, разбити мечти. Всяка една от тези негативни емоции е спохождала всеки от вас. Най-лошото става, когато изцяло сме обсебени от идилията, че няма никакво бъдеще, а мечтите ни са напразни като мираж в пустиня.

Специалистите казват, че много от заобикалящата ни среда влия над психиката и нагласата, било то положителна или отрицателна. Това как постъпваме в конкретни ситуации, представя усещането ни за тревога. Ефектът на обкръжението ни, песимизмът се проявяват директно над мозъка ни и ако трябва да сме конкретни в областта на кората на мозъка, известна медицински като gyrus cinguli. Поведението ни в екстремни случаи, също зависи от работата на тази част от главния мозък. Благодарение на нея ние осъзнаваме своите емоции, промените в хормоните, нивата им в кръвта и всичко това провокира чувството. Когато в ежедневието ни доминират негативни емоции, неприятни ситуации, тъжни мисли и преживявания, активността на мозъчната кора и конкретно на гънката рязко спада, а това човек е неспособен да контролира и балансира емоционалното и обективно.

В условията на живот е трудно да се постигне „златната среда“, а това в голяма степен рефлектира на песимизма у човек. С мрачен поглед над живота всички негативни механизми са задействани от само себе си, а възможността за изпитване на приятни емоции се заключва в клетка. Тогава заработват фантазиите, които рисуват невероятни изображения, образи, ситуации. Случващото се американски психолог на име Роберт Метрон нарича „само сбъдващо се пророчество“.

Последното от своя страна представлява процес, при който вяра и очаквания имат важна роля около ситуациите.

Силата на песимизма е заразяваща, а тя кара хората да виждат само негативното. Туй лауреатът на Нобелова награда Роберт Метрон смята, че за всяка криза има и положителна страна и не бива да я игнорираме. Дори в световните кризи, хората от край време са намирали изход, поглеждайки, отвъд призмата на възможното или под друг ъгъл, за да видят новите възможности, които се разкриват пред тях. Разбира се тук никой не говори за невъзможни, магически или фантастични неща, които само за една нощ да успеят да променят живота ни, но е напълно във властта на всеки от нас да промени нагласата си, докато тежкия период отшуми.

Като основен инструмент за справяне с трудната ситуация, учените посочват аутизма. Аутизъмът представлява самоотвержената грижа за благото на другите, което в някои религии и култури е приемано за Висша добродетел.

Според психолози, по време на криза, хората се затварят в себе си, а именно, чрез общуване ние се връщаме с лекота към обичайния ритъм на живот.

Благотворителните каузи, оказана ненадейна помощ, смехът помагат за справяне с подобни ситуации. Те действат като мощни антидепресанти, а благодарение на тях мозъка произвежда големи количества ендорфин. Така например смехът помага за физическо и психическо разтоварване, а благодарение на него оказва въздействие и над вегетативната нервна система. Смехът дори се оказва заразителен срещу песимизма.

Рационализация на сложните ситуации – задайте си някои въпроси за ситуации, които най-много ви плашат. Поглеждайки ги през други очи и под друг ъгъл може да видите сами, че страховете ви не са толкова плашещи. В случай, че осъзнаете всичко това и отговорите на зададените въпроси, значи достатъчно сте се дистанцирали от страховете, които ви тревожат.

Най-лошото не може да е толкова лошо – във всяка една криза, специалистите казват, че най-плашещото за хората е неизвестното. В същото време използвайки кризата като шанс за нови възможности и пренареждане на живота, принципите и приоритетите ние можем дори да живеем по-щастливо.

Духовно извисяване – ефективен метод за справяне с лошото настроение е дълбокото дишане, съпроводено с доза медитация. За целта затворете очи, поемете бавно и дълбоко въздух, представяйки си как той навлиза в белите ви дробове, пречиства и изпълва всяка клетка, а след това също така бавно излиза от там, за да даде възможност за следващата свежа глътка. Плуване, бягане, танци, йога и медитация също действат над позитивната нагласа.

Малките удоволствия носят голяма полза – колкото повече вярвате в себе си, толкова по-устойчиви ставате срещу песимизма. Това е научно доказано, а малките удоволствия, които ви карат да се усмихнете и да погледнете с розови очила на създалата се ситуация ще ви избавят от песимистичната нагласа. Поглезете се с парче шоколад, излезте с приятели, купете си нова книга или дреха, гледайте някоя смешна комедийка.