13 причини да откраднеш от детството

Със сигурност докато беше в детските години мечтаеше да пораснеш, да имаш собствен живот, който никой да не контролира, а ти самият да управляваш, както си ти харесва. Но, нещата не са така, както ги искаше. И ако можеше още само за миг да се върнеш към детските волни години или юношеството, какво би пренесъл в настоящето.

Предлагаме ти цял набор от причини, които да те накарат да не се разделяш с детската си същност или поне не завинаги. Те ще ти помагат да вървиш напред, да се справяш с трудните етапи на възрастта и да развиваш личностния си потенциал:

Мечтай – няма по-велико нещо от Мечтата. Тя създава нови светове, дава искра за нов живот и те подтиква към всякакви щуротии. Затова не спирай да мечтаеш, да строиш пясъчни замъци в съзнанието си, а след това като рицар на бял кон да покоряваш нови земи. Изкачвай поредния връх на планината, бори се с чудовища и страшилища и бъди това, което беше в мечтите си като дете. Пък и както казват старите хора „Само мечтите са безплатни“, защо да не мечтаеш, колкото си искаш. Само така може да постигнеш и мечтите като голям.

Сприятелявай се – в свят на социални възможности и отношения без граници, малко са онези от нас, които могат да се сприятеляват. Въпреки технологиите и възможността да сме дори по-разкрепостени от всякога всеки се е свил в черупката си и не дава дори на съседа да се докосне до истинската му същност. Намери подход към всеки нов в компанията, в колектива или на улицата и сам ще се увериш колко социален и общителен можеш да си. При това и да откриеш много нови приятели.

Бъди любознателен – децата са деца, защото растат и се развиват непрестанно, а когато станат възрастни спират този прогрес, заради предразсъдъци, догми и кой знае още какво. Разбери го, че спреш ли да си любознателен и спреш ли твоя прогрес, всичко свършва до тук. Тогава започва и старостта.

Обичай мама и тате – няма по-добър начин да си припомниш детските години от това да покажеш любовта си към родителите и те към теб. Затова намирай време и начин да го правиш поне веднъж седмично.

Опитвай новото в живота – децата, освен любознателни искат да опитат всичко ново и интересно. Не бягай и ти от него. Може точно там да се крие твоят шанс, възможност, късмет.

Научи се да си лягаш рано – колкото и да не е типично за човека в XXI-ви век, това е начинът, по който ще си пълноценен, работоспособен и изпълнен с позитивизъм на следващия ден. Макар в началото да ти е много трудно, опитай се да го изградиш като навик. Лягай рано, ставай рано. Или, както имаше една приказка: „Рано пиле, рано пее“.

Върни се към момента, в които се радваше на малките неща – обърни се към детството, за да си припомниш, кое те радваш в живота. Не беше ли мига, когато пляскаше бос в локвите от дъжда, тичаше по поляна с цветя или се радваше на малките котенца или кученца на кварталното животинче. Това са нещата в живота, които ни свързват все още с природата. Припомни си ги и ще оцениш, колко по-щастлив и мотивиран може да си.

Бъди активен – тук се сещам за старата приказка без автор: „безработният е най-неорганизираният човек“. Така, че намери начин да си ангажиран, с колкото се може повече неща. Може да е сложно в началото да ги съчетаваш, но само ще се увериш, колко много може да ти е от полза и спорта, и чуждия език, и срещите на вечерното училище и йогата и т.н.

детство, щастие

 

Припомни си какво е прошката – децата са склонни бързо да забравят болката, тъгата и да простят. Опитай се и ти да го направиш. Не се вглъбявай в обидата, тя е временна, а и дори да трае по-дълго, винаги може да намериш нещо приятно, което да вършиш, за да те отвлече от лошите мисли.

Обичай себе си – „Ако не уважаваш себе си, никой няма да те уважава“, колкото и странно да звучи, приказката си е много вярна и на място. Дори в приказката за „Пинокио“ можеш да намериш поуката и да се научиш, че ако сам не се заобичаш, няма как да го очакваш от останалия свят.

Бъди безгрижен – да също като волна птичка. Замисляш ли се, защо малките деца са щастливи. Причината не е само защото нямат финансови грижи и друга обремененост, а защото намират начин да живеят в свят на мечти, волност и безгрижие. Питай се и ти в моментите, когато ти е трудно, тежко, непреодолимо да си представиш за миг едно чудно място, на което винаги да бягаш, за да се разтовариш.

Кажи на глас, какво искаш от себе си и живота – признавайки си и дори само помисляйки си за подобно нещо ще се почувстваш много по-щастлив и доволен от живота и постиженията си.

Бъди самия Ти – стига подражава на някого, стига имитира и се прави, на който не си. Опитай се да бъдеш самият себе си с онова Дете, което живее в теб самия.

детство, щастие