Бананът – топ неща, за които не знаете

бананът - любопитни факти

Знаете ли, че бананът е един от най-харесваните и предпочитани плодове, които целия свят яде.

И ако той се отнася във вашия списъка с любими храни, ако го хапвате, просто да не се изкушите от други сладки вкуснотии или сте на бананова диета, то тази информация може да ви е ценна:

Бананът – любопитни неща, за които не знаете:

 1. Бананът доставя ударна доза на ендорфин, а той ако все още не сте разбрали е хормона на щастието.
 2. Ползата от банана е известна на хората още от миналото, а наред с това той има и множество лечебни свойства. С това банана става много прилаган и в медицината.
 3. Бананите съдържат макронутриенти като – калий, магнезий, фосфор. Те доставят кислород, участват в ролята на мозъка и мускулите, понижават кръвното налагане, помагат срещу сърдечно-съдови заболявания.
 4. Бананите са витамини А, С, Е, В, К и Д. В тях се съдържат и микроелементи, като мед, цинк, селен, флуор, йод, манган, желязо.
 5. Този така вкусен плод стимулира жизненоважни функции и е източник на фолиева киселина. Тя от своя страна защитава организма от рак, грижи се за нервната система и сърцето, а също и възстановява храносмилателната система.

бананът

 

Консумацията на банани за някои групи хора е по-специална. Такива са:

 1. Бременни жени – при тях бананът на закуска облекчава на сутрешното гадене, нормализира на нивата на кръвната захар и регулират телесната температура.
 2. За жени в ПМС – бананът доставя витамин B6 подобрява настроението и премахва болките.
 3. Бананът е източник на прости захари, съдържа фибри и регулира естествената киселинност в организма.
 4. Бананите са полезни, както за вътрешна консумация, така и за приготвяне на различни лечебни мехлеми, козметика и маски за тялото. Те са препоръчителна храна за захранване на новородени, бременни майки, възрастни хора и за възстановяващи се от тежки травми, операции, след драстични диети и т.н. хора.
 5. Бананите са естествен пробиотик. В тях се съдържат полезни бактерии, които стимулират рН на стомашно-чревния тракт и допринасят функциите в дебело черво.
 6. Те регулират холестерола и балансират телесните течности в организма. Те се борят дори със заболявания, какъвто е артрита.
 7. Дори кората на банана е полезна и от нея се извличат важни съставки с лечебна цел. Тя помага за отстраняване на брадавици.