101 истини и заблуди около нрава на котката

котка

„Сладка писанка или истински дявол с вид на котка“!

Чували сме какво ли не за котките. Някои ги наричат жестоки, други своенравни, а трети – независими. Понякога котките са така миловидни, гальовни и пухкави, че едва ли има сърце, което да не се разтопи при вида им.

Дали обаче ги познаваме толкова добре или те знаят повече за нас – Хората?!

behavior in cats 6

Съществуват много истини и заблуди около мъркащия домашен любимец.

Какви са те, нека сега научим:

Котаракът

Котките не харесват водата – има котки, например турската ванска котка, които харесват банята. Това обаче не се отнася за всички котки. По-скоро значение в това дали ще харесва къпането или не зависи от началната настройка и подготовка. Ако котето един път е било наплашено от вода, много разбираемо е това чувство да остане завинаги.

Котката мърда с опашка

Котката маха с опашка, щом е доволна – съществуват различни фази на разположение на опашката, по които може да се прецени нагласата на котката. Така, например, ако котката маха нервно от дясно на ляво опашката си, има вероятност да одраска. Ако обаче опашката на котката е във вертикално положение, това е знак, че е щастлива и доволна. Пример за последното е когато тича към входната врата, за да посрещне стопанина.

behavior in cats

Котката може да е жесток отмъстител – много пъти наблюдавайки котката как си играе с насекомо, мишка или рибка ни кара да смятаме, че котката е жестока. Истината е, че инстинкта да ловува е заложен дори у домашната котка, а това съвсем не значи, че такава ще разкъса плячката си. Домашната котка не се нуждае да убива, за да се храни.

behavior in cats

Котката се мрази с кучето – много разпространено е твърдението разбират се като „котка и куче“, но това съвсем не означава, че котка и куче се мразят. Особено ако и двете са израснали от малки и между тях има повече от приятелство (по-скоро е като братство, сестринство).behavior in cats

Котето вижда в тъмно – котката има по-добро зрение от човека, но не може да вижда, когато е пълен мрак. Истината е, че тя се нуждае поне от минимална светлина, за да различи силуети, предмети и форми. Слабата светлина на звездите и помага много да се ориентира, като в бял ден.

behavior in cats

Котката не пада по гръб, а само на лапи – котката е лишена от рефлекса за изправяне, а това обяснява и движенията, които прави, докато пада надолу. По този начин се озовава всеки път на лапите си. Необходима  минимално разстояние от 1,5 м. за да се получи обръщането. Наред с това при падане на котка от прозорец или балкон, крие много рискове и обяснява много смъртни случаи.behavior in cats

Котката мърка само, когато е щастлива – малкото коте мърка, докато суче от майка си, котката „преде“, когато е в блаженство, но още котката може да мърка и когато я боли или е наранена.

behavior in cats

Котката е по-миловидна от котарака – котката е по-любвеобилна от котарака. Някой приемат това за вярно, защото котата има майчин инстинкт, за разлика от мъжкия. Истината обаче е друга, както при хората, така и при животните пола няма никаква роля, а по-скоро характера и нагласата на животинката.

Котката

Котката е независим домашен любимец – това се отнася по-скоро за котките на село и не кастрираните котараци. Те не търсят така, често ласките на хората, за разлика от котката или кастрирания котарак, които се отглеждат у домовете и често дават заявка дори с висок глас, за милване и гальовност.

behavior in cats

Котката обича прясно мляко – веднъж отбито от майката, малкото коте губи навика да преработва прясното мляко. Това обяснява и защо често котката може да получи стомашно разстройство при дадена и купа с прясно мляко. Такова тя няма да откаже, но за здравословното й състояние е по-добре специализираното мляко за котки, което не съдържа лактоза.

котето 1

Котката обича хигиената – това е така и на база сравнение с другия много предпочитан за домашно отглеждане любимец, кучето, котката никога не мирише на лошо. Тя държи изключително много на хигиена си, затова е и много по-вероятно да я откриете заспала върху изпраното, изсушено и неприбрано пране, отколкото в коша с мръсни дрехи.

Котката обича да дреме

Котката обича да си поспива – това е самата истина. Независимо дали е новородена или възрастна, котката обича да поспива и това се изразява в 16 часа, а понякога дори 20 часа сън дневно. Този режим на лентяйство е генетично заложен у писанката и е предаден от нейните предци. Последните се нуждаели от презареждане на жизнената сила и енергия, за да ловуват. От всички животни, сънят на котката е най-пъстър на фази, в които сънува. Това дали е в дълбок сън или само придремва може да се разпознае по разположението на ушите. Когато котката ги върти, за да долавя различни шумове и звуци, значи не е в най-дълбоката фаза на съня си.

котка, котарак, коте, cat, cats

Толкоз от нас, а какво обича вашата писанка и какъв е нейният нрав, остава вие да ни разкажете!