Как да съхранте бижута

Обичате бижута и скъпоценни накити, че кой не ги харесва. За да ги имате за по-дълго обаче е нужно специално внимание.

Всяко бижу от перли, скъпоценни камъни и благородни метали е добре изработено и трябва да бъде също така добре съхранявано.

Местата, където най-добре се съхраняват бижута и скъпоценни накити са специални кутии или торбички. Материалите за направата им, също са специално подбрани, за да се избегне надраскване, замърсяване или заплитане.

Ето и някои съвети и препоръки, които е добре да съобразите:

Избор на кутия за бижута

Кутията за бижута трябва да предлага достатъчно отделения, за да позволи скъпоценните и фини материали, да се съхраняват отделно. Кутията трябва да съдържа и мека подплата, която ще предотврати надраскване. Изберете кутия за бижута, която е твърда и способна да защитава вашите накити от удар или надраскване. Ако искате да си осигурите защита на ценните бижута, може да обмислите покупката на кутия с ключ.

Съхранение на правилното място

Бижутата трябва да се съхранява на сухо място с ниска влажност. Влажните и мокри условия ще причинят потъмняване в сребристо и проблеми с други благородни метали. Също така помислете за сигурността и достъпността на мястото, което изберете.

Как се съхраняват златни и сребърни бижута

Вашите два основни приоритета, когато съхранявате злато и сребро е да се избегнете потъмняване / притъпяване и надраскване. За да се избавите от неприятните следи ще трябва да се намали количеството на влагата от въздуха. Съхранението на комплекти бижута и носенето им в чанта трябва да позволява те да дишат. Ако чантата е херметически затворена тя може да се изпоти, което ще доведе до потъмняване. Доброто качество на бижута обикновено се третира с химикали, които намаляват потъмняването. Добрата поддръжка на бижуто, ще ви спести много неприятности в дългосрочен план. Комплекта с бижута трябва да се съхранява отделно, ако се съхранява заедно може да се надрасква едно от друго. Някои метали, като връзка с ключове и други могат да предизвикат потъмняване на бижуто.

Как се съхраняват диаманти

Диамантите са най-трудно достъпния скъпоценен камък в света. Те обикновено са в съчетание със сребро или злато, така че просто трябва да следвате инструкциите за правилно съхранение на тези благородни метали.

Как се съхраняват перли

Перлите са изключително меки и ще се надраскат доста лесно. Затова е важно да ги съхранявате в мека чанта без други предмети. Не забравяйте да почистите бисерите редовно, особено ако ги носите често.

Как се съхранявате скъпоценни камъни

По-меките камъни се надраскат лесно, а някои от тях са податливи на промени в резултат топлина. Съхранявайте скъпоценни камъни в отделни торбички и дръжте при стабилни температури. Някои порести камъни не трябва да стават прекалено сухи. Поради тази причина тези скъпоценни камъни трябва да се поддържат всяка година или в зависимост от климата.

Как да удължим живота на бижутата

Химикалите могат да повредят чувствителните скъпоценни камъни (като перли). Грим и парфюми, могат да опетнят метали като сребро. Амонякът и перилните препарати, също повреждат бижутата.

Не се къпете с бижутата и внимавайте накита да не падне и да се загуби в сифона на банята.

Не плувайте на плажа или в басейна с бижута. Хлорът и солта ще повредят скъпоценни камъни и метали.

Златото и среброто са меки метали и се огъват лесно. Избягвайте да правите нещо напрегнато със златни и сребърни бижута.