10 странни факти за лалетата

Лалетата са едни от най-типичните пролетни цветя. Те се срещат често в цветни лехи, ниви и градини, както и в множество букети. В действителност, трептящите цветни цветове са толкова символични за пролетта, че са един от най-популярните цветя за сезона. Използват се много за подарък, при украси за сватби и други пролетни тържества.

букет лалета

Наред с всичките приложения на тези нежни и разнообразни видове лалетата имат и друга страна.

Предлагаме ви 10 странни, интересни и забавни факти за тяхно Величество Лалета:

лалета многоцветни

  1. Невероятно разнообразие

Лалетата могат да бъдат разделени на около 150 различни видове, но по света съществуват повече от 3000 естествено срещащи се и генетично култивирани сортове по цял свят. Нови сортове лалета са редовно създадени, но това отнема всяка най-малко 20 години, за да се премине от началният етап на отглеждане до местния цветарски магазин.

най-красивите лалета

  1. Символиката на Лалета

Лалета имат голямо разнообразие от значения, с всеки цвят, символизиращ нещо по-различно. Като цяло, лалета символизират любовта и пристигане на първа Пролет. Те са сигнал за новия сезон. Червените лалета представляват истинска любов, бели лалета казват „Съжалявам“, и лилави лалета символизират кралски особи.

Интересното е лалета съчетани в многоцветен букет. Те са комплимент за получателя. Цветето е също символ на фондацията за болестта на Паркинсон. Разнообразие на лале е всъщност името на Джеймс Паркинсон, лекарят, на който е кръстено дегенеративното заболяване. Фондацията започва да използва цветето през 1980 г.

алени лалета

  1. Цената на цвете

В един момент в историята, лалета са най-скъпите цветето. В действителност, през 1600 година цветята са по-ценни от домовете на повечето хора и струва почти 10 пъти това, което средно работническата класа човек печелил за една година.

лалета

  1. Перфектна симетрия

Лалета са известни със своите ярки цветове и красива форма. Повечето сортове са наистина идеално симетрични. Цветовете имат три листенца и три чашелистчета, но тъй като чашелистчета са почти същия размер и форма като венчелистчета, лалета изглежда, че имат шест венчелистчета на една крушка.

  1. Готвене с лалета

Подобно на много други цветя, лалета са годни за консумация! В действителност, по време на Втората световна война, лалета хляб от лалета е са често консумиран от тези, които не могат да си позволят други храни. Цветовете могат да бъдат използвани, за да заменят лука в много рецепти и дори са използвани, за да правят с него вино.

лалета 2

  1. Износът на лалета в Холандия

Холандия е най-големият производител и износител на лалета в света, расте с всяка година и достига 3 билиона. В един момент в историята на Холандия, лалета поставят страната като четвъртият най-голям износител, след сирена, джин и херинга.

лалета

  1. Смисълът на името Лале

По форми лалетата са това, което първоначално е дало името им. Името идва от персийската думата „delband“, което означава тюрбан.

  1. Tulip Mania

През 1600 година, когато лалета стават изключително ценни те са известен като „Tulip Mania.“ Хората в Холандия, търгувани лалета заради тяхната стойност и цветята всъщност в крайна сметка причиняват това, което наричат първата икономическа катастрофа.

огнени лалета

  1. Семейството на лилиите и връзката с лалето

Красивите цветя лалета са действително свързани с друго популярно пролетно цвете: лилия. Лалетата са част от семейството Liliaceae, който също съдържа лилии, лук, чесън и аспержи.

пъстри лалета

  1. Светлината на нощта

Лалетата са известни със светли и слънчеви цветове и те действително са били култивирани във всеки цвят, с изключение на класически синьо (съществуват сини лалета, но те ​​имат пурпурен оттенък). Един от най-интересните цветовете на различни лале е наричан „Deep Purple“ на „Кралицата на нощта лале“. Цветето е толкова тъмно, че се появява като черно в някои светлини и бързо набира популярност с уникалния си оттенък.

кошница с лалета

Лалетата са ясно интригуващо цвете с богата история. Ако искате да изпратите цветето на Пролетта на приятел или любим човек, не се колебайте. Заложете на това съкровище – Романтичен Пролетен Букет Лалета!