10 начина да си „откраднеш“ щастие

щастие

Хора от всички краища на света имат една обща мечта, а тя е да бъдат щастливи. Няма човек, който да не търси щастието, а то е под много форми. Някога, някой беше казал: „…не искам нищо друго, освен да бъда щастлив“. Но, какво се крие зад тази обикновена фраза, с необикновен ефект.

Щастието за някой е това да бъдат обичани, други го разбират в това да не са сами и да имат много приятели, трети претворяват щастието в материални и финансови ценности, за четвърти щастието е здраве, а за пети в децата. Какво за вас е истинското щастие и как да го постигнете. За това избрахме да поговорим в настоящата тема.

щастие

Всеки човек има индивидуална визия и усещане за щастие. Всички хора имат навици, които могат, както да им помогнат да се чувстват щастливи, така и да ги направят нещастни. За съжаление, има много вредни навици, които крадат щастието и работи в тяхна полза, умеят да боравят с емоционалното си благополучие, но ако при вас, то все убягва, научете кои са навиците, които крадат вашата радост всеки ден.

  • В очакване на подходящ момент – само вие имате контрол над живота и не е нужно да чакате „подходящия момент“. Живота е само един миг преди безкрайността, не го пропилявайте. Ако близките ви карат да се чувствате щастливи, то кажете им го, покажете им го, а така неминуемо ще се почувствате и вие по-щастливи.
  • Работа без лихва – ако за вас работата е истинското щастие, то замислете се не е ли това и лишаването ви от лична свобода?! Да, за жалост много хора изпитват икономически затруднения, а това ги кара да работят не онова, което желаят и от тук мразят работата си, а респективно и щастието бяга от тях. Конфуций е казал една прекрасната мисъл, която гласи:

Избери си работата, която обичаш и няма да се налага да работиш и един ден от живота си.“

  • Фокусирайки се върху успеха на другите – съществуват толкова много неща, на които по един или друг начин се възхищаваме на околните, тайничко им завиждаме или мечтаем да сме на тяхно място. Ако и за вас това усещане е до болка познато, то не гледайте в чуждата „тепсия“, за да не се получи както в приказката:

Когато на селянина му се появила съдбата и му казала, че има право на едно желание, той избрал на съседа, магарето му да умре. Последното, защото много му завиждал, че комшията има животно, с което си върши работата, а той не“. Надявам се да сте извадили поуката и когато на вас ви се усмихне на вратата „съдбата“ да поискате точно онова, за което мечтаете, завиждате или се радвате на околните, то помислете за вашето щастие, а не тяхната злата участ на другия.

  • Притеснения и страхове – това са т. нар. фалшиви емоции, които може да ви лишат от много възможности, да сте по-добри или да направите нещо полезно и велико, което да ви накара да се почувствате щастливи. Не позволявайте на всички тези страхове и негативност да поемат превес над живота ви. Не се притеснявайте, бъдете щастливи, а за целта игнорирайте всички тревоги и страхове.
  • Укриване на омразата в душата – омразата е една от най-силните емоции, които може да съсипе и щастието и живота. Единственото по-силно оръжие срещу омразата е любовта. Любовта поражда живот и светлина, а омразата поражда унищожение и хаос.

Следва продължение…