10 болни теми на разведените родители – I-ва част

Какво трябва да знаят разведените родители

С оглед, статистиките, които сочат, че днес всяко трето семейство е претърпяло катаклизъм, който е довел до развод, се насочихме към темата „кое влияе на възпитанието на децата“ на такива брачни двойки.

И колкото да не ви е приятна срещата, разговора или кореспонденцията с „бившия“, то не бива да забравяте и за потърпевшите, а именно децата.

Грешките, които правят разведените родители!

Те са най-голямото страдание за малчуганите и подрастващите у семейство с разделени родители. Ето и съветите на специалистите:

Не дръжте децата в неведение

Децата не са друг свят, те са от света, в който заедно сте живели и който заедно сте създали. Затова не е добра идея да криете от тях дори причината за развода си.

Поднесете информацията, по начин, които детето ще може да я усвои и според възрастта му. Дори единият родител да бяга от тази отговорност, намерете начин сами да поговорите за това с детето.

Не игнорирайте темата за татко/мама

Често децата на разведени родители искат да споделят нещо, което ги радва или им тежи, в моментите, когато са били с другия. Не пренебрегвайте тези техни желания, дори често казано да не ви се слуша за „бившият/та“. Дайте адекватен съвет, без да намесвате личния опит в отношенията с този човек.

Не говорете срещу другия

Ако говорите за единия родител, а в същото време упреквате детето, че прилича досущ на него, излиза, че вие също така не го харесвате, както и този, с когото сте разделени.

Не лансирайте нетипичното поведение

Със сигурност извънбрачната връзка, която ви е разделила не е най-добрият пример за детето, но не натяквайте на децата, че мама/татко са причината за нея. По този начин може трайно да увредите разбиранията у подрастващото и да навредите на бъдещите негови партньорства.

Не помрачавайте щастливите мигове

Приемете, че дори като разведени, нямате право да поставяте детето в неловка ситуация. Моменти като Неговият рожден ден, дипломирането му, сватбата му и т.н. винаги ще има, но това, че не се понасяте с бившия, не бива да разваля деня на рожбата ви.

Следва продължение…