10 болни теми на разведените родители – II-ра част

Едва ли болката, която изпитвате към бившия брачен партньор може да се опише, освен, разбира се ако не сте от другата страна и вие да сте провокирали раздялата.

Дори и тогава има неща, които са позволени и които никога не бива да изричате или правите в името на „детското щастие“, а именно плода на вашия съвместен живот. Ето и следващата поредица от болни теми на разведените родители:

Не пропускайте събития и мероприятия свързани с детето!

Като изключите другата половина на „Родителското начало“ – децата на разведените родители, често се притесняват да канят едната или другата част от семейството. Това се дължи на факта, че се стремят да не се скарат отново или да не наранят някои от тях. Не бива и вие самите да го позволявате. Приемете, че щастието на детето ви е на първо място, независимо от това, колко се понасяте с бившия.

„Не изваждайте кирливете ризи!“

Поводът за развода или неплатената издръжка не са теми, които трябва да обсъждате с децата. Това само може да ги накара да се почувстват не дотам обичани и дори пречка. Специалистите съветват в такива моменти да се търси консултация с психотерапефт или съда, който в повечето случаи решава въпросите на разделените родители.

Не вменявайте вина у детето

Често когато детето е определено за гледане от съда с право на единия родител, а другия има по-редки права на виждания се получават недоразумения. Не вменяваните усещане за вина у детето. Не натяквайте, колко много ще ви липсва през този период, докато не е с вас. По-добре се организирайте и свършете нещо от полезните и належащи неща.

Не поставяйте детето между „чук и наковалня“

Не е нужно детето да предава посланията ви или най-малко издръжката. Ако имате нещо за уточнение между вас и бившия партньор, по-добре намерете начин да говорите директно и открито с него.

Не подценявайте качествата на детето

Не позволявайте другата страна да го прави – често при разведените родители се случва така, че този, които не е постоянно с детето прехвърля вина за невъзпитание над другия. Не пренасяйте това бреме у детето, а намерете изход помежду си. В крайна сметка „който не работи не греши“. Така е и по отношение на възпитанието „който не взема отношение във възпитание не греши“.

Съжителствайте с детето си така, че цял живот да ви смята за Идеалният родител. Съчетайте това със партньора, по начин, който да не вреди на здрава връзка, типична за разведени родители.