10 съвета за лечение на сезонни алергии

сезонни алергии

Когато температурата се повиши, птиците се активират, дърветата и техният прашец не остават много назад и всичко това отключва редица известни и недотам, сезонни алергии.

През пролетта и края на лятото преобладава растителният прашец, който се носи във въздуха. Хората със сезонни алергии или това, което по медицински термин се нарича „алергичен ринит“, страдат от сърбящи и сълзящи очи, кихане и понякога суха кашлица.

сезонни алергии

 

10 съвета за предотвратяване и лечение на сезонни алергии

Тяхната имунна система възприема този прашец като заплаха и реагира на безвредните прашни частици. Повечето от страдащите със сезонни алергии търсят природни начини за лечения. Да се ​​отървем от алергиите означава да подобрим функцията на имунната система, както и други аспекти на здравето. По-долу са представени десет съвета за предотвратяване и лечение на сезонните алергии.

Тук може да разгледате и темата: Алергичен конюнктивит – 1/5 от населението на планетата е застрашено.

  1. Всеки хранителен дефицит може да доведе до дисбалансиран имунитет

Едно проучване установило, че хората с алергичен ринит имат шест пъти по-малко витамин D в кръвта си, отколкото хората без алергичен ринит. Добре е, да се изследвате за витамин D и други хранителни вещества като витамин А, цинк и витамин С, за да сте сигурни, че имунната ви система се поддържа богато и хранително.

  1. Намалете приема на захар

Сладките десерти могат да отслабят имунната система и да я направят хиперреактивна на алергени.

  1. Яжте каротиноиди

Каротеноидите са голяма група растителни пигменти, открити в тъмно оцветените плодове и зеленчуци. Проучванията показват, че тези с най-високи нива на каротеноиди в кръвта са най-малко склонни да развият сезонни алергии. Яденето на достатъчно храни, съдържащи каротеноиди, може да бъде защитно решение, срещу различни алергични симптоми. Храните с високо съдържание на каротеноиди включват моркови, спанак, сладки картофи, броколи, пъпеши и кайсии.

  1. Подобрете храносмилането си

Ако имате лошо храносмилане, като подуване на корема и киселини, или страдате от запек, тогава тялото ви не обработва правилно хранителните вещества и отпадъците. Това може да доведе до претоварено тяло и претоварена имунна система. Осигурете по-добро храносмилане, като дъвчете добре храната си. Избягвайте преяждането и спортувайте редовно.

  1. Яжте пчелен мед

Яденето на мед, добит от вашия район е един от начините да обучите имунната си система да се подготви за това, с какво ще се сблъска, когато истинският прашец е във въздуха.

  1. Промийте носните канали

Разтвор на солена вода може да се използва за отмиване на прах и прашец от вътрешната обвивка на носа.

  1. Екстракт от растително масло

Швейцарско проучване показа, че специален екстракт от Butterbur може да контролира до 90% от сезонните симптоми на алергия.

  1. Помогнете си с билков чай

Листата от коприва са билки, които могат да се приемат като чайове. Те ще помогнат за намаляване на възпалението на носа и производството на слуз, както и за облекчаване симптомите на алергия като цяло.

  1. Почистете дрехите, за да намалите алергените

Алергените могат да се полепят, върху дрехите и косата ви, така че вземете душ, след като се приберете от навън. Също така редовно сменяйте и перете спалното бельо и калъфките си.

Вижте още по темата: Алергиите – Как да им противодействаме

  1. Акупунктура

Акупунктурата може да помогне за намаляване на симптомите на алергия. След курс на акупунктура ползите са трайни по няколко месеца.