Алергичен конюнктивит – 1/5 от населението на планетата е застрашено

Алергичен конюнктивит – какво е това!

Алергичен конюнктивит – той се провокира най-често в определени сезони. Той е характерен за пролетта и лятото, но дори в есента много хора страдат от него.

[bctt tweet=“Алергичният конюнктивит е широко разпространено състояние на дискомфорт в окото или очите депа.“]

Алергичен конюнктивит засяга 15% от населението на планетата.

Алергичният конюнктивит представлява възпаление на очната лигавица и е вследствие на сенна хрема, непоносимост към животни, резултат от прием на медикаменти, раздразнения от контактни лещи и още…

За най-честа причина в появата му се смята дразнението от полени, лекарства, цветен прашец, грим или козметика, слънчева радиация, вируси или йонизиращо лъчение.

Как действа алергичният конюнктивит

Когато алергенът попадне в очната лигавица, организмът има способността да реагира дръзко и да провокира реакция на алергична основа. Алергичните конюнктивити са придружени от други проблеми със здравето като астма, бронхит, ринит, дерматит. Проучванията показват още, че алергичен конюнктивит засяга голяма част от населението на планетата и няма определена възраст, която е по-податлива или защитена към него. Конюнктивитът на окото има много имунни клетки и кръвоносни съдове. Това обяснява и защо се предизвиква подобна реакция в очното депо.

Характерни симптоми за алергичен конюнктивит

Това са сърбеж, поява на папили, фоликули, зачервяване, сълзене, кръвоизливи. За да се диагностицира, в резултат на какво се появява алергията се прави поредица от специални тестове. Острият конюнктивит на алергична основа протича със силно сълзене на очите, придружен от сърбежи, оток на конюнктивита и зачервяване. В много от случаите заболяването на окото е придружено и от кихане или кашляне. Известни са и лекарствени конюнктивити, които се провокират при лечение на някакво друго заболяване, а което не са уточнени до момента алергии или медикаментите са вземани в продължение на дълги периоди време. За последният случай е типично организмът да изгради свръхчувствителност и така да предизвика алергичния конюнктивит

Как да излекуваме конюнктивит

За да се диагностицира наличие на алергия с очите, трябва да се посети лекуващия доктор. След срещата с офталмолог и при съмнения за алергия се назначават изследвания при алерголог. Заболяването се лекува за период от 2 седмици и под лекарско наблюдение. Важно е лечението да е ефикасно и агресивно, също както самият алерген. При необходимост се назначава и медикаментозна терапия. Преди да се предприеме лечение е важно да се вземе под внимание факта, дали конюнктивита е първостепенен или второстепенен. Само така може да се изцери правилно и ефективно.