Три любопитни факта за отглеждането на цветя

саксийни цветя

Ако сте любители на стайни цветя или градинари, тези любопитни факти за отглеждането на цветя могат да са ви от полза.

Любопитни факта за отглеждането на цветя
Отглеждане на грудколукови растения

Какво представляват грудколуковите цветя

Грудколуковица формират гладиолите и минзухарите например. Външно те приличат на луковица, но в морфологично отношение са по-близки до грудката, тъи като резервните им вещества се натрупват в силно разрасналото се дънце.

Отвън грудколуковицата е покрита със суха люспеста обвивка, която я предпазва от изсушаване и нараняване.

Всяка година засадените грудколуковици умират и над тях по време на вегетацията се образува нова, заместваща обвивка. Тя започва да се формира, когато листата достигнат определена дължина.

Например при гладиолите тя започва да се образува тогава, когато листата достигнат височина 15 — 20 см, а стъблото е удебелено. Новите грудколуковици достигат до размерите на грудколуковицата майка тогава, когато дължината на листата достигне 50- 60 см.

Интересно е, че при повечето видове от тази група, между новата грудколуковица и отмиращата стара се появят по-малки, т. нар. детки. При гладиолите се образуват до 50 броя. Според едрината си детките, след 1 или 2 години достигат размерите на цъфтящи грудколуковици.

Отглеждане на увивни растения

Декоративнолистните лиани – идеален избор за градината

Отглеждане на сингониум е тема, която отдавна вълнува градинари и почитатели на цветята. Тази лиана представлява 2 метра изящество и елегантност. Стеблозидните листа на дълги дръжки са обагрени в контрастни цветове: зелен и слонова кост. Колкото по-силно е осветлението, но не пряко слънце, толкова по-ефектна е окраската на сингониума. Добър съсед му е бръшлянът.

Отглеждане на рози

От какво се нуждаят розите

Когато избирате къде да засадите рози, трябва да се спрете на открито и слънчево място в градината. Ако не сте чували история на розата, последвайте линка.

Розовите храсти се развиват най-добре, върху средно тежки, дълбоко обработени и богато наторени почви. Независимо от състоянието на почвата, преди да пристъпите към засаждането им, е добре през есента да разхвърляте, около храстите оборски тор.

Напролет пък трябва да ги подхраните с минерални торове. Не забравяйте редовното им поливане в горещите дни. Ако е необходимо, дори увеличете количеството на водата.

Някои видове рози, като едноцветните например, се нуждаят от специална защита, срещу зимните студове и ветрове.

Затова още през есента ги зазимете, като скъсите стъблата на храстите и ги зариете с пръст. Накрая можете да ги покриете с не пропускащи водата материали.