Сенната хрема – какво трябва да знаем

алергична хрема

Пролетта идвa, a c нея и алергичният ринит, познат още и като сенната хрема. Той е пpeдизвикaн от пoлeнитe от цъфтящите растения.

Заболяването се наблюдава предимно в млада възраст и при подрастващите между 15-25 години, а след 45-50 години честотата му рязко спада.

Сенната хрема не застрашава живота, но значително понижава качеството му. Наблюдават се нарушения на съня, намалена работоспособност, отсъствия от училище, дискомфорт и нежелание за социални контакти.

Симптоми на сенна хрема (алергичен ринит)

Алергичният ринит се проявява с кихане (често на пpиcmъпи), сърбеж в носа, секреция (o6ukнобено водниста), понякога предимно със запушване на носа u намалено обоняние.

Може да бъде съпроводена от сърбеж и зачервяване на очите — апергичен риноконюнктивит или засягане на околоносните кухини — риносинузит.

Диагностика и лечение на сенна хрема

При подобни оплаквания е необходимо да се консултирате с алерголог!

Лекарят ще ви назначи тестове, които да установят алергена (причинителя на заболяването). Откриването на последния, дава възможност да бъде отстранен от средата, в която живеете или да бъдете подложени на специфична десенсибилизация (имунотерапия) към съответния алерген. Точната диагноза и подходящата терапия са важни, защото около 40% от болните с апергичен ринит без правилно лечение, в рамките на около 10 години развиват бронхиална астма. Други усложнения от него са хроничен синузит, полипи в носа (носна пoлипoзa), възпаление на ухото (среден отит) и други заболявания.

Важно:

През пролетта защитните сили на организма ни са отслабени и често ставаме жертви на респираторни, остри и вирусни инфекции. Много хора страдат от пролетни алергии. Лекарите изтъкват още една причина за високата заболеваемост – алергична реакция.

Според специалистите хроничните ринити, синузити, бронхити могат да са в следствие не само от вирусни атаки, но и от въздействието на алергени фактори.

Алергичният ринит се проявява не само като сезонна алергия. Съществува и целегодишен, предизвикван, обикновено от битови алергени – плесени, домашен прах или от домашни любимци (котка и по-рядко куче).

Интересни статистики:

Все повече хора страдат от алергичен ринит (18-20% от населението у нас). Не лекуван или неправилно лекуван от такива оплаквания се превръща автоматично в потенциален носител на бронхиална астма.

Вижте още и по темата: Алергичен конюнктивит

Какво още трябва да знаем за сенната хрема:

За нашата страна най-силно въздействие към алергени имат поленовите зърна (мъжките полови клетки, произвеждани от цъфтящите растения) и житните растения и плевели (максимум на цъфтежа през август-септември). На второ място са полените от цъфтящите дървета (март-април) и цветята през пролетта и лятото.

Препоръчва се, за страдащите от сезонни или целогодишни алергии да избягват разходките на открито. Не се препоръчва пряко излагане на открито или преминаване, през поля, градини и гори, в сезоните на цъфтежи.