Пробиотиците – 8 ползи за здравето

пробиотик

Пробиотиците са живи микроорганизми. Те се консумират, чрез ферментирали храни или добавки.

Днес, все повече и повече изследвания показват, че балансът или дисбалансът на бактериите в храносмилателната система е свързан с цялостното здраве и болести.

8 ползи за здравето от пробиотиците

Пробиотиците насърчават здравословния баланс на чревните бактерии и са свързани с широк спектър ползи за здравето.

Те включват ползи за отслабването, храносмилателната система, имунната функция и други.

Предлагаме ви, преглед на основните ползи за здравето, свързани с пробиотиците.

1. Пробиотици за баланс

Пробиотиците помагат да балансирате приятелските бактерии във вашата храносмилателна система.

Пробиотиците включват „добри“ бактерии. Това са живи микроорганизми, които осигуряват ползи за здравето.

Смята се, че ползите са резултат от способността на пробиотика да възстанови естествения баланс, сред чревните бактерии.

Дисбалансът се изразява в твърде много лоши бактерии и недостатъчно добри. Това е в резултат от болест, неправилна диета, лекарства като антибиотици и други.

Последствията включват проблеми с храносмилането, проблеми с психичното здраве, алергии, затлъстяване и други.

Пробиотиците се срещат във ферментирали храни или се приемат като добавки. Те са безопасни за повечето хора.

Пробиотиците са живи микроорганизми. Приемани в достатъчни количества, могат да помогнат за възстановяване естествения баланс на чревните бактерии. В резултат водят множество ползи за здравето.

 

2. Пробиотиците предотвратяват диария

Пробиотиците са широко известни със способността си да предотвратяват диарията или да намаляват тежестта й.

Диарията е често срещан страничен ефект, резултат от прием на антибиотици. Това се случва, защото антибиотиците повлияят негативно над баланса на добрите и лошите бактерии в червата.

Някои проучвания доказват, че употребата на пробиотици намалява риска от диария.

В едно проучване изследователите установяват, че приемът на пробиотици, намалява диарията, свързана с антибиотиците, до 42%.

Пробиотиците могат да помогнат и при други форми на диария, които не са свързани с антибиотици.

Проведено проучване с 35 опита, установило, че определени щамове пробиотици намаляват продължителността на инфекциозната диария, средно с 25 часа.

Пробиотиците намаляват риска от диария на пътуващите с 8%. Те също намаляват и риска от диария причинени с 57% при деца и 26% при възрастните.

Ефективността варира, в зависимост от вида и дозата на приетия пробиотик.

Щамове като Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei и дрождите Saccharomyces boulardii, водят до намален риск от диария.

Пробиотиците намалят тежестта и риска от диария, в резултат от редица различни причини.

3. Пробиотичните добавки подобряват психиката

Все по-голям брой изследвания, свързват здравето на червата с настроението и психичното здраве.

И двете изследвания са направени над животни и хора. В тях се установява, че пробиотичните добавки могат да подобрят някои нарушения на психичното здраве.

Преглед на 15 проучвания при хора, установило, че допълват щамовете на Bifidobacterium и Lactobacillus за 1-2 месеца. Те могат да подобрят тревожността, депресията, аутизма, обсесивно-компулсивното разстройство (OCD) и паметта.

Едно проучване, направено на 70 работници в химични условия и в продължение на 6 седмици, показва, че тези, които консумирали 100 грама пробиотично кисело мляко на ден или приемали дневна пробиотична капсула, получават множество ползи. Те подобрили здравето си, справили се с депресия, тревожност и стрес.

Ползите са наблюдавани и при проучване на 40 пациенти с депресия.

Приемането на пробиотични добавки в продължение на 8 седмици намалява нивата на депресия и нивата на С-реактивен протеин (маркер на възпалението). Увеличава и нивата на хормони като инсулин, в сравнение с хора, които не са приемали пробиотик.

Изследванията показват, че приемът на пробиотици може да помогне за подобряване симптомите на психични заболявания. Сред най-честите са депресия, тревожност, стрес и памет.

4. Определени пробиотични щамове поддържат здраво сърце

Пробиотиците поддържат сърцето здраво, като понижават LDL („лошия“) холестерол и кръвното налягане.

Някои бактерии, произвеждащи млечна киселина. Те могат да намалят холестерола, като разграждат жлъчката в червата.

Жлъчката съдържа течност, съставена предимно от холестерол, тя подпомага храносмилането.

Разграждайки течността в жлъчката, пробиотиците пречат да се абсорбира такава в червата или да попадне в кръвта като холестерол.

Направени изследвания установили, че консумацията на пробиотично кисело мляко, консумирано за 2–8 седмици намалява общия холестерол с 4%. Така LDL холестерола – е намален с 5%.

Друго проучване, проведено за 6 месеца, не открива промени в общия или LDL холестерола. Въпреки това, изследователите открили малко увеличение на HDL („добрия“) холестерол.

Консумацията на пробиотици може да понижи и кръвното налягане. В 9 проучвания установили, че пробиотичните добавки намаляват кръвното налягане, но само умерено.

За да изпитате, каквито и да било ползи, свързани с кръвното налягане, добавките трябва да се приемат поне 8 седмици и в 10 милиона единици, образуващи колонии (CFU) дневно.

Пробиотиците могат да помогнат като защита на сърцето. Те намаляват нивата на „лошия“ LDL холестерол и умерено понижават кръвното налягане.

5. Пробиотиците намалят тежестта на някои алергии и екземи

Някои пробиотични щамове намаляват тежестта на екземата при деца и кърмачета.

Едно проучване установило, че симптомите на екзема се подобряват при кърмачета, хранени с пробиотично мляко. Това, сравнение с кърмачета, хранени с мляко, без пробиотици показало потресаващи резултати.

Друго проучване проследява деца от майки, които са приемали пробиотици по време на бременността. Тези деца имали 83% по-нисък риск от развитие на екзема, през първите две години от живота.

Връзката между пробиотиците намалява тежестта на екземата. Някои пробиотици могат да намалят възпалителните реакции при хора с млечни алергии. Доказателствата са слаби и са необходими допълнителни проучвания.

Пробиотиците намаляват риска и тежестта на определени алергии. Такива са и екземите при кърмачета.

6. Пробиотиците помагат за намаляване на някои храносмилателни разстройства

Над един милион души в САЩ, страдат от възпалителни проблеми с червата, включително улцерозен колит и болест на Крон.

Някои видове пробиотици от щамовете Bifidobacterium и Lactobacillus имат подобрени симптоми при хора с лек язвен колит.

Изненадващо проучване установило, че пробиотик Е. coli Nissle е толкова ефективен, колкото лекарствата за поддържане ремисия при хора с улцерозен колит.

Пробиотиците имат малък ефект, върху симптомите на болестта на Крон.

Независимо от това, пробиотиците имат ползи за други нарушения на червата. Ранните изследвания предполагат, че могат да помогнат при синдрома на раздразненото дебело черво (IBS).

Доказано е също, че намаляват риска от тежък некротизиращ ентероколит с 50%. Това е фатално състояние на червата, което се наблюдава при недоносени деца.

Пробиотиците помагат за намаляване симптомите на чревни разстройства като улцерозен колит, СРБ и некротизиращ ентероколит.

7. Пробиотиците повишават имунната система

Пробиотиците стимулират имунната система и инхибират растежа на вредните бактерии.

Също така е показано, че някои пробиотици насърчават производството на естествени антитела в организма. Те повишат имунните клетки, продуциращи IgA, Т-лимфоцити и естествени клетки убийци.

Голямо изследване установило, че приемът на пробиотици намалява вероятността и продължителността на респираторните инфекции. Качеството на доказателствата обаче е ниско.

Друго проучване, включващо над 570 деца, установило, че приемът на Lactobacillus GG намалява честотата и тежестта на респираторните инфекции със 17%.

Доказано е, че пробиотикът Lactobacillus crispatus намалява риска от инфекции на пикочните пътища при жените с 50%.

Пробиотиците помагат за засилване на имунната система и предпазват от инфекции.

8. Пробиотици за отслабване и изгаряне мазнините по корема

Пробиотиците помагат при загуба на тегло. С тях се редуцират различни механизми.

Например, някои пробиотици предотвратяват усвояването на диетични мазнини в червата.

Това се разграничава, чрез изчистения, а не се съдържа в тялото.

Пробиотици помагт да се почувствате по-пълни за по-дълго време, да изгаряте повече калории и да очаквате по малко мазнини. Това е част от дължината, ако искате да използвате нивото на хормоните, като GLP-1.

Те помагат и за директно отслабване. В едно проучване с диети, жени, които приели Lactobacillus rhamnosus, през последните 3 месеца, загубили 50% повече от теглото си, сравнени с тези, които не са приели пробиотик.

Друго проучване на 210 души, показало че в малките дози Lactobacillus gasseri в продължение на 12 седмици намалява до 8,5% на мазнините в корема.

Важно е да знаете, че не всички пробиотици помагат при отслабване.

Изключение има. Така някои от тях установили, че пробиотик Lactobacillus acidophilus може да доведе до наддаване в теглото.

Някои пробиотици имат полза за отслабване и горене мазнини на корема. Други се свързват с наддаването на килограми.

Най-добрият начин да се възползвате от пробиотиците е като си ги пригответе от различни храни или добавки.

Живи пробиотични култури се срещат във ферментирали месни продукти като кисели мека и млечни напитки. Ферментирайте храни като кисели зеленчуци, темпер, мисо, кефир, кимчи, кисело зелено и соеви продукти, също могат да съдържат някои млечнокисели бактерии.

Може, също така да препоръчате пробиотици под формата на таблетки, капсули и прахове, които съдържат бактерии в изсушена форма.

Важно е да помните, че някой от тях лесно биват унищожени от стомашната киселина, преди да постигнат до червата.

Ако трябва да изпитвате някое, от обсъждайте по-горе ползи за здравето, важно е да консултирате.

Повече от изложените резултати показват, че правилните количества (от 1 милиард до 100 милиарда живи организми) или създадени колонии (CFU) на ден са това, което е нужно на човешкия организъм, за да е здрав!