Предимства и ползи на стайните растения

стайни растения

Човек се стреми, през целия си живот да улесни бита си, а сега това е повече от възможно с някои от стайните растения. Свикнали сме да използваме различни дезодоранти, спрейове, бои, лакове, гелове и, разбира се, почистващи препарати.

Всичко това опростява живота ни, но от време на време се отразява неблагоприятно на качеството на въздуха. Ето, защо искаме да ви кажем, какви ползи носят стайните растения.

Да, да, нашите зелени приятели наистина могат да помогнат. На първо място, това се отнася за токсините, които се намират почти навсякъде. Вредните вещества не само влияят на здравето, но и се натрупват в организма. За да избегнете това, трябва да следите въздуха, който дишате. С последната задача се справя перфектно стайните растения. Някои от тях са в състояние да пречистят въздуха от токсини и да го овлажняват.

Какви са предимствата на стайните растения

Въпросът за токсините

Проучване на НАСА установи, че въздухът може да съдържа вредни летливи съединения. Това се влияе от предметите, които ни заобикалят. Например, формалдехидът присъства в мебелите, пластмасата, килима, тютюневия дим и битовия газ. Това е токсин, който причинява алергии, дразнене на лигавиците, астма и кожни заболявания. Силният канцероген трихлоретилен се намира в бои и лакове, химикали за почистване на килими и хлорирана вода. Веществото дразни очите и кожата, а също така засяга черния дроб и бъбреците.

nasa лого на космически фон

Наред с това тютюневият дим, почистващите препарати и каучуковите изделия съдържат най-опасния токсин – бензол. Това може да доведе до левкемия. Също така в тютюневия дим, компютърната техника и домакинските химикали се съдържат амоняк и ксилол.

В резултат на проучването служителите на НАСА определиха кои растения могат да бъдат полезни. Освен това, някои от тях могат да елиминират до 85% от токсините от въздуха. За да ви помогнем в избора си, ето списък на най-добрите стайни растения според НАСА.

Списък на най-добрите стайни растения на НАСА

Гербер Джеймсън и Хризантема

Тези, цветя изглеждат страхотно и радват окото с красотата си. На второ място, те почистват въздуха от бензол и формалдехид. Хризантемата, също се справя с амоняка.

розова хризантема и червен гербер джамсън

Къдрав бръшлян и бамбукова палма

И двете растения почистват въздуха от бензен и формалдехид. В допълнение, бръшлянът се справя с мухъл. Той е непретенциозен и перфектно се вкоренява на сянка. Бамбуковата палма, също се елиминира трихлоретилен, затова препоръчваме да я поставите до мебели с лак.

къдрава зелена бръшлян и висока бамбукова палма

Scindapsus и Philodendron

Сциндапсусът сам по себе си е токсичен, но филтрира токсините във въздуха. Растението се адаптира към всякакви условия и е непретенциозно в грижите. Основното е да го държите далеч от деца и животни. Филодендрон е подобен на сциндапсус, но не може да го гледате у дома, ако имате деца или домашни любимци.

зелен сциндапсус и къдрав филодендрон

Шефлера и Сансевиерия

И двете растения изглеждат страхотно и се справят с всички токсини във въздуха. В допълнение, те са непретенциозни в грижите. Препоръчваме да поставите тези цветя на закрито в спалнята.

Шефлер и Сансевиерия

Драцена и Офиопогон

И двете растения вършат отлична работа, срещу ксилол и трихлоретилен. В допълнение, офхиопогонът филтрира бензен във въздуха, а драцената – формалдехид.

черен охиопогон и оградена драцена, оградена

Азалия и Фикус

И двете цветя елиминират формалдехид, а фикусът също филтрира трихлоретилен. Искаме да предупредим, че макар азалията да изглежда перфектно, тя е доста капризна в отглеждането.

розова азалия и голям фикус

Лилия фламинго

Цветето не само пречиства въздуха, но и го насища с водна пара. Лилията асимилира ксилол и толуен, обработвайки ги в съединения, безвредни за нас. В допълнение, цветето със сигурност ще радва окото.

червена лилия фламинго

Мирна лилия (Spathiphyllum sp)

Мирната лилия елиминира всички възможни токсини. Необходимо е, само редовно да избърсвате праха от листата му, тогава въздухът ще се почиства постоянно.

бяла мирна лилия

Алое вера

Всеки знае, колко полза може да донесе алое вера. В допълнение към факта, че растението се използва активно в козметологията, то също почиства въздуха!

Алое вера

Ако все още нямате нито едно растение, помислете за придобиването му. Стайните цветя не само украсяват интериора, но и помагат за почистване на въздуха. Между другото, това не са всички полезни качества на саксиите с цветя. Например, те могат да абсорбират радиация и да убиват микробите.

Успех в отглеждането на цветя в саксии!